personalia

tips: personalia@trouw.nl

Henk Peeters, de kunstenaar die zaterdag op 87-jarige leeftijd in zijn woonplaats Hall (Gelderland) overleed, vond het maakproces in de kunst "volkomen onbelangrijk en oninteressant, dat kan een machine doen. Het persoonlijke zit in de gedachte en niet meer in de fabricage". Peeters werkte dan ook niet of nauwelijks met verf, maar wel met watten, veren, kurken, haarstukjes, afwasborstels en synthetisch bont. Vaak zachte materialen, die meer om te voelen dan om naar te kijken waren. Hij kocht het materiaal graag bij de Hema of V&D, omdat hij 'democratische kunstwerken' wilde maken, die voor iedereen bereikbaar waren.

In 1960 richtte hij met Jan Henderikse, Jan Schoonhoven, Herman de Vries en Armando de Nul-beweging op. De Nederlandse tak van de internationale Zero-beweging was uitgesproken anti-schilderkunstig. De leden wilden objectieve kunst maken waarin geen 'handschrift' van de kunstenaar te zien was.

In 1965 gaf Peeters al zijn werken mee met de vuilnisman. Leven en kunst waren één, vond hij. Waarom zou je nog kunst maken? In de jaren negentig begon Peeters koeiehuiden in lijsten te spannen, vanaf 2011 maakte hij 'replieken', kopieën van zijn oude werk.

Alain de Botton (43), de Britse schrijver en filosoof, wordt volgend jaar gastcurator bij het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat maakte museumdirecteur Wim Pijbes zaterdag bekend in NRC Handelsblad. De Botton vindt musea 'doodse opslagplaatsen'. Hij wil liever kunstwerken uit verschillende genres en periodes ordenen volgens de 'noden van onze ziel'.

Stephan Veen wordt bestuurslid tophockey mannen van de Nederlandse hockeybond KNHB. Hij volgt samen met Peter Elders de bestuursleden Irving van Nes en Louis Coster op, die op 22 juni tijdens de algemene vergadering zullen aftreden.

Na de wereldkampioenschappen hockey in 2014 treedt ook voorzitter Jan Albers af, omdat dan zijn maximale termijn van negen jaar is verstreken. Erik Cornelissen wordt voorgedragen als zijn opvolger. Stephan Veen was onder meer aanvoerder van het Nederlands team dat goud won tijdens de Olympische Spelen in Sydney in 2000 en in 1998 de wereldtitel veroverde in Utrecht. Ook won hij olympisch goud in 1996.

Jaap Dirkmaat heeft de Oudemansmedaille ontvangen, omdat hij zich zo heeft ingezet voor de natuur. Hij was onder meer mede-oprichter van Das en Boom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden