personalia

Jelmer Evers

De jonge Utrechtse leraar Jelmer Evers behoort tot de vijftig kanshebbers op de 'Global Teacher Prize'. De van oorsprong Indiase filantroop Sunny Varkey reikt jaarlijks één miljoen dollar uit aan een docent die kinderen tussen de 5 en 18 jaar op een bijzondere manier inspireert. Evers doceert geschiedenis op de Utrechtse school Unic, waar het 'nieuwe leren' wordt gepropageerd: er zijn geen klaslokalen en de leerlingen zijn grotendeels zelf verantwoordelijk voor hun voortgang. De winnaar wordt februari volgend jaar bekendgemaakt in Dubai.

undefined

Sinead O'Connor

De Ierse zangeres Sinead O'Connor (48) wordt lid van de politieke partij Sinn Féin. Dat kondigde ze gisteren aan op internet. Ierland worstelt volgens haar met grote problemen en het is tijd voor een nieuwe generatie, die niet in verband wordt gebracht met het geweld van vroeger. Sinn Féin is de tweede partij in Noord-Ierland en wordt als nationalistisch en links georiënteerd gezien.

undefined

Ahmed Aboutaleb

Elsevier heeft gisteren de burgemeester van Rotterdam uitgeroepen tot Nederlander van het jaar 2014. Volgens het weekblad heeft Ahmed Aboutaleb (53) ervoor gezorgd dat Rotterdam eindelijk eens positief in het nieuws komt: met bouwwerken als de Markthal en het Centraal Station. Ook weerde hij zich in maatschappelijke discussies - over wietteelt en polderjihad.

undefined

Annemieke Houben

De derde Gerrit Komrij-prijs, voor de beste popularisering van oude letteren, gaat naar Annemieke Houben (33). Ze schreef het boek 'Vieze liedjes' met daarin teksten uit de zeventiende en achttiende eeuw waarin seks niet wordt geschuwd.

Gerrit Komrij, die twee jaar ge-leden overleed, was een groot voorstander van dit soort hertalingen. Geheel in zijn geest krijgt Houben een 'spuuglelijke bokaal' uitge-reikt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden