personalia

tips: personalia@trouw.nl

Anton Barske wordt de nieuwe burgemeester van Gorinchem. Barske studeerde geschiedenis en bestuursrecht in Groningen, is 56 jaar en lid van GroenLinks. Nu nog is hij burgemeester van Stein (Limburg). Eerder was hij dat ook van Ambt Montfort.

Barske treedt op 2 april aan. Een dag daarvoor gaat zijn voorganger Piet IJssels (PvdA) met pensioen; die was sinds 1991 burgemeester in Gorinchem.

Burhan Dogançay is gisteren overleden. De Turkse schilder had zijn eigen museum in Istanbul; toen dat in 2004 geopend werd, was dat het eerste museum met eigentijdse kunst in Turkije. Verder hing zijn werk in het Metropolitan Museum of Art in New York, het Guggenheim en in zo'n zeventig andere musea.

Dogançay paste in zijn kunst vooral graffiti-technieken toe en verscheurde posters en flyers die hij in de stad vond. In 2009 bracht een van zijn werken op een veiling in Istanbul omgerekend 1,3 miljoen euro op. Het was het hoogste bedrag dat ooit voor een eigentijds schilderij uit Turkije werd betaald.

Dogançay is 83 jaar oud geworden.

Jos Punt, bisschop van het bisdom Haarlem-Amsterdam, is deze week vertrokken naar Spanje voor een retraite. Daar woont hij in een kluizenaarsgrot in een afgelegen gebied. Volgens een woordvoerder van het bisdom is het 'goed dat de bisschop even afstand neemt, want hij werkt altijd heel hard'. Punt blijft tot begin maart in Spanje en gebruikt die periode om tot rust te komen en voor studie en bezinning.

Punt is sinds 2001 bisschop van Haarlem. Het is voor het eerst dat hij zo lang met studieverlof gaat.

Gerrit de Kruijff, hoogleraar christelijke ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Leiden en Amsterdam, is dinsdag overleden. De Kruijff richtte zich in zijn onderzoek op de vraag wat de christelijke hoop betekent voor politiek en economie. "Een christelijk ethicus die ervan overtuigd is dat je God voor goed en kwaad niet kunt missen, maar die wars is van geheven vingertjes en knellende codes", noemde collega-ethicus Frits de Lange hem ooit. De Kruijff, die al lang ziek was, is zestig jaar geworden.

Marcel Chappin neemt eind deze maand afscheid als viceprefect van de Geheime Vaticaanse Archieven in Rome, oftewel de op één na hoogste archivaris van het Vaticaan. De Nederlandse jezuïet wordt dit jaar zeventig. Hij was 32 jaar hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Gregoriana, de pauselijke universiteit in Rome.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden