personalia

Ray Dolby
Audiopionier Ray Dolby is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden in zijn huis in San Francisco. Dolby verwierf wereldfaam door zijn innovaties op het gebied van geluidssystemen, waarmee hij ruis wist terug te dringen. Hij is bij veel consumenten vooral bekend door de naar hem vernoemde audiosystemen, zoals Dolby Surround. "Hoewel hij in zijn hart een technicus was, waren de prestaties van mijn vader een product van zijn liefde voor muziek en kunst", liet zijn zoon weten.

Willem Frederik Hermans
De roman 'Nooit meer slapen' van Willem Frederik Hermans (1921-1995) wordt verfilmd. Uitgeverij De Bezige Bij heeft de filmrechten verkocht aan KeyFilm die een Engelstalige film zal uitbrengen onder de titel 'Beyond Sleep'. De film moet in de loop van 2015 in de bioscopen te zien zijn. 'Nooit meer slapen' uit 1966 is een van de meest gelezen naoorlogse romans en gaat over de jonge geoloog Alfred Issendorf die in het moerassige noorden van Noorwegen geologisch onderzoek gaat verrichten.

Nelly Frijda
Actrice in ruste Nelly Frijda (77) keert terug in de Amsterdamse politiek. Frijda is per direct actief als duo-raadslid voor de lokale partij Red Amsterdam, die ze in 2009 mede-oprichtte. Bij de verkiezingen in 2010 stond ze tweede op de lijst, maar overklaste ze met ruim 5.400 voorkeursstemmen de lijsttrekker. Na een jaar nam ze afscheid als volksvertegenwoordiger.

Alex van Warmerdam
De speelfilm 'Borgman' van regisseur Alex van Warmerdam is de Nederlandse inzending voor de Oscars. Op 16 januari wordt bekend of Borgman tot de genomineerden behoort in de categorie beste niet-Engelstalige film. De uitreiking van de Academy Awards, zoals de Amerikaanse filmprijzen officieel heten, vindt plaats op 2 maart.

In 1998 won Nederland voor de laatste keer een Oscar in de categorie beste buitenlandse film, voor 'Karakter'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden