personalia

Dick Mulder
Oud-voorzitter van de Raad van Kerken en godsdienstwetenschapper Dick Mulder is gisteren overleden. Mulder studeerde rechten en theologie en verdiepte zich ook in andere godsdiensten, met name de islam. Van 1950 tot 1965 was hij via de zending van de gereformeerde kerken theologie-docent op Java. Terug in Nederland werd hij hoogleraar godsdienstwetenschappen aan de Vrije Universiteit. In de jaren tachtig was hij als voorzitter van de Raad van Kerken betrokken bij discussies die kerkelijk en politiek gevoelig lagen, over Israël en de Palestijnen, de apartheid en kernwapens. Mulder werd 94 jaar.

Uri Rosenthal
Oud-minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal heeft er een functie bij. Hij wordt voorzitter van de Raad voor civiel-militaire zorg, die toezicht houdt op de kwaliteit van het Landelijk Zorgsysteem voor Veteranen. Rosenthal is ook al voorzitter van de Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid en speciaal gezant van de Nederlandse regering voor cybersecurity.

Frank van Zuilen
Burgemeester Frank van Zuilen van het Noord-Drentse Tynaarlo krijgt geen tweede ambtstermijn. Hij lag al twee jaar onder vuur na twee bestuurscrises. De laatste ontstond nadat hij een topambtenaar had ontslagen, naar achteraf bleek onterecht. Vanwege de 'verziekte verhoudingen' greep commissaris van de koning Tichelaar in: hij stelde Piet Adema aan als waarnemend burgemeester. Die blijft tenminste tot de raadsverkiezingen in maart.

Auke Jelsma
Ooit zorgde hij voor ophef met een kerkdienst op televisie in de vorm van 'Wie van de drie', een destijds populair tv-spelletje. Vorige week overleed hij: kerkhistoricus Auke Jelsma. Na zijn loopbaan als predikant was Jelsma twintig jaar hoogleraar kerkgeschiedenis aan de Protestantse Theologische Universiteit in Kampen. Hij voelde zich vooral verhalenverteller en schreef ook romans. Jelsma werd tachtig jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden