personalia

tips: personalia@trouw.nl

Bart van der Boom heeft de Libris Geschiedenis Prijs gewonnen met het boek 'Wij weten niets van hun lot'. Het bekroonde boek met de ondertitel 'Gewone Nederlanders en de Holocaust' is volgens de vakjury het beste historische boek van 2012.

Juryvoorzitter Pieter Broertjes overhandigde de prijs zaterdagavond tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in Amsterdam. Aan de prijs is een geldbedrag van 20.000 euro verbonden.

Er dongen dit jaar 320 boeken mee naar de Libris Geschiedenis Prijs. De jury beschrijft het winnende boek als consciëntieus, dapper en belangwekkend.

Het boek beantwoordt de vraag in hoeverre Nederlandse burgers tijdens de Tweede Wereldoorlog weet hadden van de uitroeiing van Joden. Van der Boom analyseerde voor dit gevoelige onderwerp bijna 170 dagboeken van zeer uiteenlopende Nederlanders. Bart van der Boom doceert moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In zijn boek ontkracht de auteur de mythe dat de samenleving destijds wist -- of kon weten - wat het lot an de Joden was. "Dit is een moeilijk en gevoelig thema. Toch is Van der Boom nergens drammerig. Hij neemt de lezer mee als een gids en doet dat zeer overtuigend", vermeldt het juryrapport.

Koos Meinderts heeft het beste kinderlied van de afgelopen twee jaar geschreven. 'Maite Maria' leverde hem de Willem Wilmink Prijs 2012 op. Ook deze tweede keer was er grote belangstelling voor de competitie. Tekstschrijvers stuurden ongeveer 200 liedjes in die de afgelopen twee jaar zijn uitgebracht of opgevoerd. De jury was unaniem in haar keuze voor 'Maite Maria' omdat het in weinig woorden een groot verhaal vertelt. "Het is een betoverend lied en gunt kinderen een blik in de volwassen wereld van de liefde en de dood." De muziek van het winnende liedje is geschreven door Thijs Borsten. De prijs bestaat uit een kunstwerk van Helga Kock am Brink en een geldbedrag van 4000 euro voor de schrijver en 1000 euro voor de componist.

Bobby de Vries uit Amstelveen is uitgeroepen tot de nieuwe Mister Gay Netherlands. De jury, bestaande uit Carlo Boszhard, Kim Holland, Diva Mayday en ex-Mister Gay Thom, roemde vooral het enthousiasme en de luchtigheid van het kersverse 18-jarige rolmodel. "Hij heeft een heel positieve uitstraling en een goed verhaal. Na een ruzie met z'n ouders heeft hij zichzelf ge-out en is de band met z'n gezin alleen maar beter geworden. Een goed voorbeeld hoe je op jonge leeftijd uit de kast durft te komen", aldus Boszhard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden