personalia

Hawa Abdi Diblaawe
De Somalische mensenrechtenactiviste Hawa Abdi Diblaawe krijgt de Four Freedoms Award 2014. De 66-jarige arts is oprichtster van een stichting die in haar geboorteland al 30 jaar zorgt voor scholing, gezondheidszorg, voedsel en onderdak voor kwetsbare groepen. Ze krijgt de prijs op 24 mei in Middelburg. De onderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan mensen die zich sterk maken voor de vier vrijheden, volgens de Amerikaanse president Roosevelt: vrijheid van meningsuiting en godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en vrees.

Guido van Woerkom
Guido van Woerkom stopt per 1 augustus als hoofddirecteur van de ANWB. Hij heeft 15 jaar de leiding gehad. Frits van Bruggen, die sinds 2010 in de hoofddirectie zit, volgt hem op. Van Woerkom (1955) vindt het niet voor de hand liggen om bij de bestuurlijke veranderingen die op til zijn, een hoofdrol te spelen en een paar jaar later te vertrekken. Bovendien wil hij nog graag een keer elders aan de slag gaan.

Marco Borsato
Marco Borsato treedt in elk geval deze week niet op. Hij kreeg woensdag een tia, een beroerte die een voorbode kan zijn van een herseninfarct. De zanger werd opgenomen in het ziekenhuis en moet als hij naar huis kan, rust houden. Zijn tournee in april kan volgens een woordvoerder vermoedelijk wel doorgaan. Tv-programma 'The Voice Kids', waarin Borsato coach is, komt evenmin in gevaar; alleen de finale moet nog worden opgenomen.

Frie Leysen
De Belgische festivaldirecteur Frie Leysen krijgt dit jaar de Erasmusprijs. Ze maakt zich sterk voor onbekende theatermakers. Leysen (1950) gaf jarenlang in Antwerpen leiding aan kunstencentrum deSingel. Ook was ze artistiek directeur van de Berliner Festspiele. Nu is ze theaterdirecteur van de Wiener Festwochen. In Nederland organiseert ze internationale theater- en dansvoorstellingen onder de naam Ervaar daar hier theater.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden