personalia

tips: personalia@trouw.nl

Rem Koolhaas krijgt de Johannes Vermeer Prijs 2013, de staatsprijs voor de kunsten. Minister Bussemaker van cultuur reikt de prijs op maandag 21 oktober uit in het Rijksmuseum in Amsterdam. Volgens de jury heeft architect Koolhaas in de loop van enkele decennia overal in de wereld een oeuvre van gebouwen neergezet van uitzonderlijke zeggingskracht en allure. Daarnaast speelt hij een grote rol in het debat over bouwkunst in relatie tot grote bevolkingstoename en snel veranderende economieën. Tot ver buiten Europa bekommert hij zich om de vraag hoe de gebouwde omgeving, met name in metropolen, moet aansluiten op de omstandigheden en de bewoners van straks. De jury prijst Koolhaas voor de tomeloze energie waarmee hij met zijn bureau blijft zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de wereld vorm te geven. De Johannes Vermeer Prijs is in 2009 ingesteld. Hij bestaat uit een geldbedrag van 100.000 euro. De prijs werd eerder toegekend aan operaregisseur Pierre Audi, filmmaker/schrijver/beeldend kunstenaar Alex van Warmerdam, fotograaf Erwin Olaf en beeldend kunstenaar Marlene Dumas.

In het Vredespaleis in Den Haag zijn woensdagavond de 'meest excellente allochtone studenten' van Nederland gelauwerd. De ECHO Award wo ging naar de Filippijnse Sass Sassot, studente liberal arts & science aan de Universiteit Leiden, de ECHO Award hbo was voor de Surinaamse Ilrish Jane Hillerie Kensenhuis, studente theaterdocent aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De Iraanse studente life science & technology/geneeskunde aan de TU Delft Shokoufeh Cheheilli Sobbi won de Bèta Techniek Award wo en de Bèta Techniek Award hbo was voor de Antilliaanse studente life sciences, microbiology aan de Hogeschool Utrecht, Delia-Maria de Jesus Goilo. Twee ROC-studenten werden onderscheiden met de MBO Rail-Techniek Award: de Surinaamse student monteur mechatronica 2 Jermaine Olando Kluivert (Amsterdam) en de Molukse student mechatronica N3 Charvano Tomasowa (Zadkine, Rotterdam).

Ralph Koijen uit Tilburg is winnaar van de Johannes Cornelis Ruigrok Prijs 2013 voor economische wetenschappen, die wordt uitgereikt door de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). De econoom krijgt de prijs voor zijn proefschrift Essays on Asset Pricing. De prijs van 12.000 euro wordt eenmaal in de vier jaar uitgereikt aan een econoom die in de afgelopen vijf jaar is gepromoveerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden