personalia

Dieudonné Nzapalainga

De aartsbisschop van de Centraal Afrikaanse Republiek, Dieudonné Nzapalainga, krijgt vandaag in Genève de Sergio Vieira de Mello Award uitgereikt. De tweejaarlijkse prestigieuze VN-prijs voor mensen die zich bovenmatig inzetten voor vrede en verzoening gaat ook naar de twee geestelijk leiders met wie Nzapalainga zich inzette voor dialoog in de Centraal Afrikaanse Republiek: imam Oumar Kobine Layama en pastoor Nicolas Guérékoyamémé-Gbangou. Zij richtten samen het Interfaith Peace Platform op. Nzapalainga vertelde hier eerder over in Trouw. In 2013 en 2014, in de periode dat de bevolking zwaar had te lijden onder geweld tussen de Seleka-rebellen en anti-Balakka (dorps-)milities, trokken de drie geestelijk leiders gezamenlijk door het land om vrede en verzoening te prediken en in gesprek te gaan met de strijdende partijen.

Matisyahu

De Joodse zanger Matisyahu zal niet optreden op een festival in Spanje. De organisatoren van Rototom Sunsplash hebben zijn show geschrapt, omdat hij niet wil zeggen hoe hij denkt over de situatie in het Midden-Oosten. Matisyahu, die in het echt Matthew Paul Miller heet, viel in 2006 op tijdens het Lowlands Festival in Nederland omdat hij toen nog orthodox-joods gekleed ging met pijpekrullen, hoed en baard. Inmiddels heeft hij die kleding afgelegd. De organisatoren van Rototom Sunsplash zeggen dat het optreden van Matisyahu 'alleen maar ruzie, onbegrip, intolerantie en onbuigzaamheid' zou hebben gebracht. Een anti- Israëlische organisatie had gevraagd om het optreden te schrappen.

Emile Hirsch

De ster van 'Into The Wild', een film over een Amerikaanse student die op een dag de ruige Amerikaanse natuur inwandelt en nooit meer terugkomt, moet vijftien dagen de gevangenis in. Acteur Emile Hirsch is veroordeeld voor het aanranden van een vrouw tijdens het Sundance Festival in Utah, waar hij zijn nieuwste film moest promoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden