personalia

tips: personalia@trouw.nl

Prinses Amalia is vandaag jarig. Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, de oudste dochter van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima, is nu negen jaar.

Elco Brinkman (64) vertrekt in juni als voorzitter van Bouwend Nederland. De oud-CDA-leider, momenteel fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer, hanteerde sinds de oprichting van Bouwend Nederland in 2004 de voorzittershamer, maar komt nu aan het einde van zijn tweede zittingstermijn. Daarvoor fungeerde hij onder meer als voorzitter van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf, dat opging in Bouwend Nederland. Het bestuur van de brancheorganisatie zoekt naar een geschikte opvolger.

Ds. Klaas-Henk Ubels wordt het nieuwe hoofd van de predikanten bij Defensie. Hij volgt in de functie van hoofdkrijgsmachtpredikant ds. Paul van der Meulen op. Ubels wordt verantwoordelijk voor de dienst Protestantse Geestelijke Verzorging.

Binnen de krijgsmacht moeten geestelijke verzorgers bijdragen aan het (geestelijk) welbevinden van militairen, overig defensiepersoneel, veteranen en hun thuisfront. Zingeving en ethiek staan hierbij centraal. De Protestantse Geestelijke Verzorging maakt deel uit van de Diensten Geestelijke Verzorging. Deze DGV bestaat uit een rooms-katholieke, een protestantse, een humanistische, een joodse, een hindoe en een islamitische dienst Geestelijke Verzorging. Ubels (52) werkt sinds 1990 bij Defensie als protestants geestelijk verzorger. Hij was onder meer vlootpredikant en predikant-vormingswerker.

Jonathan Harvey is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden. De Britse componist leed aan een spierziekte.

"Muziek zou uitzicht moeten bieden op een betere wereld", zei hij ooit. Zijn werk was vaak spiritueel of religieus getint. Kerk- en koormuziek wisselde hij af met werken over boeddhisme, hindoeïsme en de islam.

Hij begon zijn opleiding bij landgenoot Benjamin Britten, maar werd uiteindelijk meer aangesproken door de seriële en elektronische muziek van componisten als Pierre Boulez en Karl-Heinz Stockhausen. In 2007 werd zijn opera 'Wagner's dream' gespeeld bij De Nederlandse Opera. Daarin werd Wagners levenseinde voorzien van een boeddhistisch tintje.

De recensenten waren niet enthousiast. Maar daarna werd zijn werk opvallend veel gespeeld in Nederlandse concertzalen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden