personalia

Marijke Linthorst
De Eerste Kamer heeft met PvdA-senator Marijke Linthorst een nieuwe ondervoorzitter. Vorige week dong ze mee naar het voorzitterschap, maar werd ze verslagen door VVD-senator Ankie Broekers-Knol. Linthorst volgt haar partijgenoot Kim Putters op, die directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau is geworden. CDA-senator Hans Franken werd gisteren tot tweede ondervoorzitter van de Eerste Kamer gekozen. Hij was dit al sinds twee jaar. De verkiezing van gisteren verliep overigens niet zonder problemen. Bij de verkiezing van Linthorst bleken 34 van de 73 stembriefjes ongeldig. Senator Tof Thissen (GroenLinks) trok aan de bel nadat Franken zich op het laatste moment had teruggetrokken als kandidaat-eerste ondervoorzitter en alleen nog ging voor het tweede ondervoorzitterschap. Volgens Thissen speelde daarbij mee dat Franken het gevoel had gekregen dat hij toch geen eerste plaatsvervanger zou kunnen worden. Thissen wilde de cultuur aan de kaak stellen dat de grote partijen er altijd maar vanuit gaan dat zij dit soort banen kunnen verdelen in de wandelgangen. Ook stoorde het Thissen dat er door de terugtrekking van Franken eigenlijk niets meer te kiezen viel. Alleen Linthorst bleef over voor het eerste ondervoorzitterschap. Tiny Kox (SP), Roger van Boxtel (D66), Marcel de Graaff (PVV) en Jan Nagel (50Plus) deelden die kritiek.

Edwin Hageman
Edwin Hageman wordt de nieuwe algemeen directeur van Microsoft Nederland. Hij volgt Theo Rinsema op. Hageman komt van telecombedrijf BT, waar hij de laatste drie jaar CEO Benelux was.

Nico Drok

Tijdens het World Journalism Education Congress in Mechelen is Nico Drok, lector Media & Civil Society aan Hogeschool Windesheim te Zwolle, gekozen als president van de European Journalism Training Association (EJTA). De EJTA is een samenwerkingsverband van 60 opleidingen Journalistiek uit 25 Europese landen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden