personalia

tips: personalia@trouw.nl

Koning Willem-Alexander heeft zijn neef prins Maurits benoemd tot zijn adjudant in buitengewone dienst. De prins is tevens bevorderd tot kapitein-luitenant ter zee van de Koninklijke Marine, meldde de Rijksvoorlichtingsdienst.

In de rol van adjudant kan Maurits de koning bijstaan. Ook kan hij hem vertegenwoordigen tijdens ceremoniële militaire aangelegenheden.

Op het uniform zal Maurits het monogram van de koning gaan dragen. Eerder was Willem-Alexander adjudant in buitengewone dienst van zijn moeder Beatrix. Vanaf zijn 23ste stond hij haar bij als adjudant.

Water- en klimaatexpert professor Pawel Kabat, directeur van onderzoeksinstituut IIASA in Oostenrijk, heeft een Nederlandse koninklijke onderscheiding gekregen. Hij is benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw, voor zijn uitstekende wetenschappelijke werk, in Nederland maar ook internationaal.

Kabat is onder andere directeur van onderzoeksprogramma 'klimaat voor ruimte', over aanpassing van de samenleving aan klimaatveranderingen.

Schrijver Philip Roth is onderscheiden voor zijn oeuvre en voor zijn inzet voor andere schrijvers. Hij kreeg gisterenavond de PEN/Allen Foundation Literary Service Award, onder meer voor zijn steun aan vakgenoten uit het toenmalige Tsjecho-Slowakije en andere Oostbloklanden tijdens de Koude Oorlog.

Roth streed in de jaren zeventig en tachtig voor schrijvers als Ivan Klima en Milan Kundera. Hij reisde tussen 1972 en 1977 elk voorjaar naar Praag en haalde collega's als Arthur Miller en William Styron over geld te sturen naar schrijvers die werden vervolgd. Ook zorgde hij ervoor dat romans van Klima en Kundera werden gepubliceerd in de Verenigde Staten.

PEN is een internationale schrijversorganisatie die opkomt voor de rechten van schrijvers over de hele wereld.

Actrice en zangeres Deanna Durbin, een van de grootse Hollywoodsterren van de jaren dertig en veertig is op 91-jarige leeftijd overleden. Haar zoon liet in een nieuwsbrief aan Durbins fans weten dat de Canadese actrice 'enkele dagen geleden' is gestorven. Meer details zijn niet bekendgemaakt.

Durbin debuteerde in 1936 met de korte film 'Every Sunday', waarin ze samen met Judy Garland te zien was. In 1947 was ze de best betaalde actrice van de VS. Ze stopte al op 27-jarige leeftijd met acteren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden