personalia

tips: personalia@trouw.nl

Ellen Blazer is gisterochtend op 81-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Hilversum. Negentien jaar was ze de rechterhand van Sonja Barend. De Vara-programmamaakster bedacht de quiz 'Twee voor Twaalf' en stond ook aan de wieg van 'Per seconde wijzer'.

Eigenlijk werd ze op 3 december 1931 geboren als Esther. Haar ouders waren Joods en in de Tweede Wereldoorlog was het verstandiger om de naam Ellen aan te nemen. Na het bombardement op Rotterdam vluchtte het gezin naar Utrecht. Ellen moest onderduiken en woonde van haar elfde tot haar veertiende bij een gezin in Friesland.

Nadat ze vijf jaar bij de Wereldomroep had gewerkt, begon ze in 1957 bij de Vara als scriptgirl. Ze werkte zich omhoog tot regisseur en bedenker van nieuwe formats, zoals de quiz 'Willens en Wetens'.

Ze werkte met Koos Postema aan het showprogramma '19-toen' en met Berend Boudewijn, de eerste presentator van 'Per seconde wijzer'. Hij noemde zichzelf 'haar eerste Sonja', omdat Blazer achter de schermen veel voor hem opknapte.

Vernieuwend aan 'Twee voor Twaalf' was dat kandidaten naslagwerken mogen gebruiken. Dat was omdat Blazer wilde dat een slager moet kunnen winnen van een chirurg. Ze had 'een zendingsdrang', en hoopte dat gewone mensen iets leerden van televisie. Als maatstaf gebruikte ze haar ouders.

In 1977 bedacht Blazer een programma voor Barend: 'Sonja's Goed Nieuws Show'. Het wekelijkse praatprogramma zou tot 1996 blijven bestaan, onder titels die per uitzenddag verschilden. 'Sonja op alle dagen', zei Blazer zelf. Ze was niet alleen een gedreven eindredacteur die tijdens de uitzending nog via het oortje of met kartonnen borden aanwijzingen gaf, maar volgens Sonja Barend ook een zielsverwant. Ze spraken veel over hun oorlogservaringen. Dat gedeelde verleden maakte dat ze op televisie regelmatig aandacht besteedden aan minderheden.

Geheel tegen haar natuur werd Blazer in de laatste aflevering in 1996, vlak voor haar pensioen, in het zonnetje gezet. "Ik wil geen lintje!", riep Blazer vlak voordat ze werd geridderd in de orde van Oranje-Nassau. Het liefst bleef ze altijd op de achtergrond. In het televisieportret dat Coen Verbraak in 2011 van haar maakte, 'Schitteren in de Schaduw', typeren collega's haar als de regisserende denker op de redactie.

In 2007 kreeg ze samen met Sonja Barend een Ere Zilveren Nipkowschijf.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden