personalia

tips: personalia@trouw.nl

Shirin Musa (35), oprichter van Femmes for Freedom, heeft maandag de Aletta van Nu prijs gewonnen. De prijs werd uitgereikt door Atria, een fusie van kenniscentrum E-quality en Aletta, het voormalige Instituut voor vrouwengeschiedenis. Maandag werd de naam Atria bekendgemaakt.

Musa werd geroemd vanwege haar inzet voor haar organisatie die strijdt tegen huwelijksdwang en huwelijksgevangenschap. Femmes for Freedom oefent op juridisch, maatschappelijk, cultureel en politiek vlak invloed uit.

Nikolaos Dertilis, het laatste lid van de militaire junta die tussen 1967 en 1974 in Griekenland aan de macht was, is in Athene overleden. Dat hebben woordvoerders van het ziekenhuis waar Dertilis lag gezegd. Hij was 94 jaar oud.

Dertilis werd begin december na een beroerte met hartproblemen overgebracht van de gevangenis waar hij vastzat naar het ziekenhuis. Als kolonel was Dertilis betrokken bij de staatsgreep van 21 april 1967. Nadat de democratie was hersteld, werd Dertilis veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf wegens de executie van een jongere tijdens het neerslaan van een studentenprotest in 1973. Hij toonde nooit berouw en weigerde een verzoek om gratie in te dienen.

De Amerikaanse journalist en schrijver Stanley Karnow is maandag op 87-jarige leeftijd overleden. Zijn zoon, Michael Karnow, verklaarde tegenover persbureau AP dat zijn vader in zijn slaap is overleden in zijn woonplaats Potomac in Maryland. Karnow werd bekend door zijn werk over de Vietnamoorlog. Hij schreef onder meer het standaardwerk 'Vietnam: A History' (1983).

Zeven jaar later won hij de befaamde Pulitzerprijs, de belangrijkste journalistieke prijs ter wereld. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn uitvoerige geschiedschrijving van de Amerikaanse invloed op de Filippijnen. Karnow begon als verslaggever in Parijs voor Time Magazine en kwam na een tussenstop in Hongkong terecht in Vietnam. Hier deed hij als een van de eerste journalisten verslag van Amerikaanse doden.

Tjeerd de Boer (63) volgt Bas Plaisier op als docent missiologie aan het Lutheran Theological Seminary in Hongkong. De Boer treedt per 1 maart in dienst van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hij zal vanaf eind augustus voor een periode van in principe twee keer twee jaar actief zijn als docent missiologie.

De Boer vertrekt samen met zijn vrouw, Kathleen Ferrier, voormalig lid van de Tweede Kamer voor het CDA.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden