personalia

Kirill Petrenko

Kirill Petrenko wordt de nieuwe chef-dirigent van de vermaarde Berliner Philharmoniker. Hij volgt Sir Simon Rattle op die in 2018 vertrekt bij het beroemde orkest en naar het London Symphony Orchestra overstapt. Petrenko is nu nog muziekdirecteur van de Beierse Staatsopera. Het orkest heeft de 43-jarige dirigent zondag in het diepste geheim zelf als nieuwe baas gekozen. Een eerdere poging dit voorjaar om een nieuwe dirigent te kiezen liep op niets uit. Petrenko wordt de zevende dirigent sinds het orkest in 1882 werd opgericht.

Laurence Stassen

Laurence Stassen is gisteren benoemd tot partijvoorzitter van VoorNederland (VNL), de partij waar Bram Moszkowicz lijsttrekker van wordt bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. De vorige voorzitter van VNL, Louis Bontes, gaf die post in april op omdat hij zich niet kon vinden in de keuze voor Moszkowicz. Stassen was eerder het boegbeeld van de PVV in Limburg. Zij zat voor die partij in Provinciale Staten van Limburg en in het Europees Parlement. Stassen verliet de PVV naar aanleiding van de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over minder Marokkanen.

Ybo Buruma

Ybo Buruma is voor twee jaar benoemd tot hoogleraar aan de Radboud Universiteit met de leeropdracht Rechtsstaat, rechtsvorming en democratie. Hij levert een bijdrage aan het Centrum voor Postacademisch Juridisch Onderwijs. Ybo Buruma is sinds 2011 raadsheer in de Hoge Raad. Daarvoor was hij 16 jaar als hoogleraar Straf- en strafprocesrecht verbonden aan de Radboud Universiteit.

Alexandra van Huffelen

Alexandra van Huffelen (46) is de nieuwe voorzitter van de Fietsersbond. Ze volgt in deze functie Marijke van Haaren op die na acht jaar voorzitterschap statutair aftreedt. Van Huffelen is directeur van het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden