personalia

tips: personalia@trouw.nl

Marga Klompé, in 1956 de eerste vrouwelijke minister in Nederland, krijgt een borstbeeld in de Tweede Kamer. Het beeld komt te staan bij de Marga Klompézaal. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat zij werd geboren. Oud-minister Til Gardeniers-Berendsen onthult het borstbeeld volgende week maandag. Het beeld is een zogenoemd 'tweede gietsel'. Het eerste beeld dat is gegoten komt te staan op de Universiteit Tilburg, die een Marga Klompé Leerstoel heeft. De koningin zal dat beeld vrijdag al onthullen. Het kunstwerk is ontworpen door de Tilburgse beeldhouwster Margot Homan. Klompé overleed in 1986.

Ramsey Nasr(1974) is één van de vijf nieuwe gezichten van Toneelgroep Amsterdam. De Dichter des Vaderlands begon zijn acteerloopbaan in 1995 met de zelfgeschreven monoloog 'De Doorspeler' en was vijf jaar lang verbonden aan Het Zuidelijk Toneel. De afgelopen dertien jaar stond hij niet op de planken. Ook Gaite Jansen(1991) gaat naar Toneelgroep Amsterdam. Zij was onder meer te zien in de dramaserie 'In Therapie' en bioscoopfilms als 'Schemer' en 'Sonny Boy'. De andere nieuwe aanwinsten van het Amsterdamse toneelgezelschap zijn Aus Greidanus jr.(1975), Bart Slegers(1964) en Hélène Devos(1989).

Milt Campbell, de eerste olympische kampioen tienkamp met een zwarte huidskleur, is vrijdag op 78-jarige leeftijd overleden. Hij won een gouden medaille tijdens de Olympische Zomerspelen in Melbourne, in 1956. De atleet begon daarna een succesvolle tweede sportcarrière in het American Football. Volgens de Amerikaanse atletiekfederatie was Campbell een van de grootste allround-atleten uit de geschiedenis. Campbell overleed in zijn huis in Gainesville, Georgia aan kanker.

Conny Janssen(1958) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Dat gebeurde zaterdag na de première van haar nieuwste voorstelling How long is now, in de oude RET tramremise Hillegersberg. Haar gezelschap Conny Janssen Danst bestaat dit jaar 20 jaar. Choreografe Janssen werkt met professionals uit allerlei kunstdisciplines, maar ook met amateurs. Ze rondde in 1982 haar opleiding aan de Rotterdamse Dansacademie af. Haar doorbraak kwam in 1991 met de choreografie 'Eloï Eloï'. Naast voorstellingen voor haar eigen gezelschap maakte ze choreografieën voor onder andere Djazzex, Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam, de Rotterdamse Dansacademie, Introdans, Dansgroep Krisztina de Châtel en het Nationale Ballet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden