personalia

tips: personalia@trouw.nl

Rem Koolhaaswordt de directeur van de komende architectuurbiënnale van Venetië, zo maakte de organisatie gisteren bekend. Hij gaat leiding geven aan de veertiende editie van het evenement, dat in 2014 zal plaatsvinden. Bestuursvoorzitter Paolo Baratta bestempelt Koolhaas als een van de belangrijkste personen in de hedendaagse architectuur. De 68-jarige architect is bekend van gebouwen als de CCTV-toren in Beijing en het Guggenheim Hermitage Museum in Las Vegas.

Gerard Helders is zondag op 107-jarige leeftijd overleden. De geboren Rotterdammer was eind jaren vijftig minister van zaken overzee voor de Christelijk-Historische Unie (CHU) in het laatste kabinet-Drees en het overgangskabinet-Beel. Als minister hield hij zich bezig met de opbouw van het bestuur in Nieuw-Guinea. Eerder werkte hij jaren als ambtenaar in Nederlands-Indië. Na zijn ministerschap was hij zestien jaar lid van de Raad van State. Helders was tot zijn overlijden de oudste man van Nederland. Dat is nu Arie Vermeulen (106) uit Reeuwijk.

Ai Weiwei, de Chinese dissidente kunstenaar, zit in de jury van het Internationaal Filmfestival Rotterdam dat op 23 januari begint. Omdat de Chinese autoriteiten hem hebben verboden het land te verlaten, zal de Chinees films jureren vanuit zijn huis in Peking. Zestien genomineerde films maken kans op de hoofdprijzen, de Tiger Awards.

Wim Drooger is maandag op 52-jarige leeftijd onverwachts overleden. Hij was vanaf de oprichting in 2008 directeur van Platform VG, de landelijke belangenbehartiger voor mensen met een verstandelijke beperking, hun ouders en verwanten. "Wij realiseren ons dat de sector verstandelijk gehandicapten in de persoon van Wim een voorvechter verliest die zich op geheel eigen en persoonlijke wijze sterk maakte voor een beter leven voor mensen met een verstandelijke handicap en hun familie", aldus Kansplus, aangesloten bij Platform VG.

Rory de Groot,oud-Feyenoordprofvoetballer en theatermaker, heeft een opvoering in Amsterdam van zijn theaterstuk 'Hand in Hand' afgelast nadat hij met de dood is bedreigd. Onbekenden kalkten afgelopen weekend teksten als 'Corky de Groot moet dood' en 'Rory niet welkom Ajax NRD' op het gebouw in Amsterdam-Noord waar hij het autobiografische stuk over zijn vorige leven als profvoetballer zou opvoeren. De theatermaker is volgens zijn management zeer onder de indruk van de bedreigingen en is voornemens vandaag aangifte te doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden