personalia

Ineke Riem

Schrijfster Ineke Riem (1980) heeft met haar boek 'Zeven pogingen om een geliefde te wekken' de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2014 gewonnen. De onderscheiding is bedoeld voor boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen. De publieksprijs ging naar Michiel Stroink voor zijn boek 'Tilt'. 'De verticale man' van Davide Longo werd bekroond met de prijs voor het beste vertaalde jongerenboek. Aan de prijzen is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Sir Brian Hoskins

De Britse Sir Brian Hoskins krijgt op 23 juni de Buys Ballot Medaille van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hoskins (1945) krijgt de prijs voor het baanbrekende werk dat hij heeft verricht voor het begrijpen van weersystemen en de grootschalige luchtstromingen in de atmosfeer. De hoogleraar meteorologie aan de Universiteit van Reading introduceerde een groot aantal methoden die nu overal ter wereld gebruikt worden bij het berekenen van weersverwachtingen. De Buys Ballotmedaille is de oudste meteorologische onderscheiding ter wereld en vernoemd naar de beroemde meteoroloog prof. C.H.D. Buys Ballot (1817-1890), oprichter van het KNMI.

Huub Stapel

Acteur Huub Stapel krijgt dit jaar de Johan Kaart Prijs. Hij krijgt de theaterprijs voor de voorstellingen 'God van de slachting' en 'Mannen komen van Mars, vrouwen van Venus'. De prijs voor theateramusement is vernoemd naar blijspelacteur Johan Kaart (1897-1976).

Koala Kangulandai

De oudste koala van Europa is op negentienjarige leeftijd overleden in de dierentuin van het Duitse Duisburg. Koala Kangulandai was dusdanig verzwakt dat de directie van de dierentuin besloot het dier te laten inslapen. Kangulandai werd aanzienlijk ouder dan zijn soortgenoten in het wild. Die worden doorgaans niet ouder dan tien jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden