personalia

tips: personalia@trouw.nl

Mariska Orbán-de Haas, hoofdredacteur van het Katholiek Nieuwsblad, zit sinds november ziek thuis. De oorzaak daarvan is stress in combinatie met een zwangerschap. Of de doodsbedreigingen die Orbán-de Haas begin november kreeg te maken hebben met haar ziekmelding, kan Henk Rijkers, plaatsvervangend hoofdredacteur bij het Katholiek Nieuwsblad 'niet beoordelen'.

Wel benadrukt hij dat er 'van alles aan de hand is geweest'. Zo zat Orbán-de Haas een tijdje ondergedoken. De bedreigingen begonnen toen columnist Luuk Koelman een nepcolumn onder haar naam schreef in de Metro. Rijkers gaat ervan uit dat de hoofdredactrice na haar zwangerschapsverlof gewoon terugkeert.

André Kuipers, de Nederlandse ruimtevaarder, krijgt een vriendschapsmedaille van de Russische president Vladimir Poetin. Dat blijkt uit een decreet dat maandag verscheen op de website van het bureau van de president.

Kuipers' Italiaanse collega Roberto Vittori wordt ook erkend als vriend van de Russen. De ruimtevaarders krijgen hun onderscheidingen voor hun verdiensten in de ruimtevaart namens de ruimtevaartorganisatie ESA. Kuipers is twee keer in het internationale ruimtestation ISS geweest, in 2004 en 2011. Beide keren was hij er met een Russische collega: Gennadi Padalka en Oleg Kononenko.

Azizi, wat 'dierbaar' betekent, is de naam van een begin deze week geboren giraffe in Dierenpark Emmen. Ze is de dochter van Ilona en vader Bono. Ze is 1,90 meter lang.

Azizi en de kudde van acht giraffen blijven in verband met de winterse omstandigheden voorlopig op stal. Met ingang van zaterdag kunnen bezoekers van het park het pasgeboren girafje daar komen bekijken.

Annet Lekkerkerker, zakelijk directeur van het Holland Festival, heeft zich om persoonlijke redenen teruggetrokken uit het vorige week aangestelde Nationaal Comité dat festiviteiten rond de troonswisseling op 30 april en de inhuldiging van prins Willem-Alexander als koning voorbereidt, zo is bekendgemaakt. Haar plaats in het gezelschap, onder leiding van oud-minister en oud-Akzo Nobel-topman Hans Wijers, wordt niet opgevuld.

Het Nationaal Comité is benoemd door premier Mark Rutte. Leden zijn onder anderen oud-tennisser Richard Krajicek, 'entertainment- koning' Joop van den Ende, burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en de Amsterdamse wethouder Andrée van Es.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden