personalia

tips: personalia@trouw.nl

Marja van Bijsterveldt- Vliegenthart wordt directeur/bestuurder van het Ronald McDonald Kinderfonds. Zij volgt daarmee Marc van den Tweel op, die in januari is begonnen als algemeen directeur van Vereniging Natuurmonumenten. Marja van Bijsterveldt was van oktober 2010 tot november 2012 minister van onderwijs, cultuur en wetenschap. Daarvoor was zij gedurende 3,5 jaar staatssecretaris op hetzelfde departement.

De raad van toezicht van het Ronald McDonald Kinderfonds is zeer verheugd over de komst van Van Bijsterveldt. "Gezien haar inspirerende persoonlijkheid, bestuurlijke ervaring, kennis van het werkveld en zeer relevante netwerken binnen de politiek, maatschappelijke veld en private sector is Marja van Bijsterveldt een uitstekende nieuwe directeur/bestuurder voor het Kinderfonds" aldus voorzitter Ed Nijpels.

Chinua Achebe, de Nigeriaanse schrijver en dichter Chinua Achebe is op 82-jarige leeftijd overleden. Achebe wordt gezien als de vader van de moderne Afrikaanse roman. Hij werd meer dan vijftig jaar geleden bekend met zijn roman 'Een wereld valt uiteen' (1958), die ook in het Nederlands is vertaald. Wereldwijd gingen meer dan tien miljoen exemplaren over de toonbank. Het boek vertelt het verhaal over het kolonialisme vanuit Afrikaans perspectief.

Jannie Vlietstra volgt Rob Bats op als burgemeester van de gemeente Haren. Vlietstra, die lid is van de PvdA, is donderdag door de commissaris van de Koningin in Groningen, Max van den Berg, benoemd als waarnemend burgemeester voor twee jaar. Ze begint op 1 mei.

Bats (VVD) stapte eerder deze maand op na stevige kritiek op zijn optreden als burgemeester tijdens de Facebookrellen in het villadorp op 21 september vorig jaar. Hij diende per 1 april zijn ontslag in. Loco-burgemeester Theo Sieling neemt zijn taken over totdat Vlietstra aan het werk gaat.

De provincie zocht naar een waarnemer voor twee jaar omdat na die tijd duidelijk moet zijn of Haren wordt samengevoegd met een andere gemeente, waarschijnlijk Groningen. Vlietstra is nu nog waarnemend burgemeester van Marum en lid van de Eerste Kamer.

Bas van de Goor is benoemd tot toernooidirecteur van de Transavia Grand Slam, het eerste grandslamtoernooi beachvolleybal ooit op Nederlandse bodem. Het volleybaltoernooi is van 12 tot en met 16 juni in Scheveningen. "Het is een geweldige eer", aldus de oud-international.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden