personalia

tips: personalia@trouw.nl

Richard Briers werd in de jaren zeventig in Nederland bekend met zijn vertolking van Tom Good in de van origine Britse comedyserie 'Terug naar de natuur'. Hij was degene die met zijn vrouw het moderne stadsleven had ingeruild voor een volledig zelfvoorzienend bestaan - met wisselend succes. Zondag overleed Briers op 79-jarige leeftijd na een lange film- en televisieloopbaan, onder meer de dramaserie 'Monarch of the Glen'. Hij trad ook vaak op in het theater, onder meer in Shakespearestukken geregisseerd door Kenneth Branagh. Hij hield niet van lange monologen en zei ooit over zichzelf 'ik ben waarschijnlijk niet de beste Hamlet van mijn generatie, maar wel de snelste'. De zware roker Briers leed al enkele jaren aan longemfyseem.

Marjan Oudeman wordt de nieuwe topvrouw van de Universiteit Utrecht. Ze treedt op 1 juli aan als voorzitter van het college van bestuur. Juriste Marjan Oudeman (1958) is nu manager bij AkzoNobel en lid van de raad van commissarissen bij de NS en bij de ABN Amro. Ze zal niet meer gaan verdienen dan de balkenendenorm, benadrukt de universiteit. Haar voorgangster, voormalig CDA-politica Yvonne van Rooy, leverde vorig jaar ruim 60.000 euro jaarsalaris in om ook onder die norm te blijven. Van Rooy stapte vorig jaar over naar de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Liesbeth Listmag dan officieel al een maand uitgezongen zijn, op 2 april moet de 71-jarige toch nog een keer het podium op. Gisteren werd bekend dat ze die dag in Amsterdam de Radio 5 Nostalgia Oeuvreprijs zal ontvangen voor haar onderscheidende bijdrage aan de Nederlandstalige muziek. List moet daar dus wel voor zingen, maar zal het podium afstappen met 5000 euro en een trofee zoals er ook al een bij Willeke Alberti en Lee Towers in de prijzenkast staat.

Otto Beisheim(89), een van de oprichters van Metro, het moederconcern van onder meer Makro en Mediamarkt, is gisteren overleden. Een woordvoerder van het concern stelde in een verklaring dat de Duitse miljardair aan een ongeneeslijke ziekte leed en 'uit het leven is gestapt vanwege de uitzichtloosheid van zijn gezondheidssituatie'. Beisheim was mede-oprichter van Metro in 1964 en bezat nog tien procent van het bedrijf, dat op de beurs 7,9 miljard euro waard is. Beisheim stond bekend als filantroop. Hij gaf geld aan goede doelen en culturele projecten. Otto Beisheim heeft geen erfgenamen, zijn vermogen gaat naar twee goede doelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden