personalia

Paus Franciscus

Paus Franciscus krijgt de Karelsprijs 2016. De paus is volgens de jury in Aken 'een persoonlijkheid die in de huidige moeilijke tijden in de Europese en in de wereldpolitiek een boodschap van hoop en bemoediging uitstraalt naar talrijke burgers die in Europa hun plaats zoeken'. De prijs wordt bij wijze van uitzondering volgend jaar niet in Aken maar in Rome uitgereikt.

De Karelsprijs wordt uitgereikt , sinds 1950 en is genoemd naar de Europese keizer en koning Karel de Grote, die in 814 in Aken overleed. Voor de uitreiking wordt altijd gezocht naar mensen die veel voor Europa betekenden.

Onder die 'groten van Europa' waren Winston Churchill (1956), Helmut Kohl en François Mitterrand (1988), koningin Beatrix (1996), de euro (2002), paus Johannes Paulus II (2004) en Angela Merkel (2008) .

Sybilla Dekker

Sybilla Dekker is vanaf 1 januari 2016 voorzitter van het Goede Doelen Platform, waar meer dan tweehonderd organisaties bij zijn aangesloten. Ze volgt Alexander Rinnooy Kan op, die de afgelopen vijf jaar deze rol vervulde.

Sybilla Dekker was minister van volkshuisvesting, ruimtelijke ordening en milieuhygiëne (VROM) in de kabinetten-Balkenende II en III. Sindsdien vervult zij uiteenlopende functies op het snijvlak van politiek, gezondheid en bedrijfsleven.

Beja

De oudste ijsbeer in Nederlandse gevangenschap is overleden. De Brabantse dierentuin Dierenrijk maakte dat gisteren bekend. De beer was al een tijdje niet in goede doen, volgens de verzorgers.

IJsbeer Beja werd 29 jaar en een maand. In dierentuinen kunnen ijsberen wel 30 tot 35 jaar worden. In het wild worden de dieren ongeveer 25 jaar.

In Dierenrijk wonen nu nog vier ijsberen. Moeder Frimas met haar in november geboren twee jongen en hun vader Henk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden