personalia

tips: personalia@trouw.nl

PvdA-senator Kim Putterswordt de nieuwe directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij volgt daar per 15 juni de vertrekkende directeur Paul Schnabel op. Putters (39) is sinds 2003 lid van de Eerste Kamer en op dit moment ook eerste ondervoorzitter van de senaat. Hij is eveneens bijzonder hoogleraar management van instellingen in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Amsterdam. Schnabel (64) is directeur van het SCP sinds 1998.

De Friese dichter Tsjêbbe Hettinga is donderdagmiddag in Leeuwarden gestorven na een slopende ziekte. Hij is 64 jaar geworden. Hettinga geldt als de belangrijkste Friese dichter van deze tijd. Hettinga was zo goed als blind en droeg daarom altijd uit zijn hoofd voor. Over zijn jongste bundel schreef Trouw-recensent Janita Monna afgelopen januari: 'Hettinga's poëzie is bijzonder zinnelijk en doet een sterk beroep op ogen, oren, neus. Zie, hoor en ruik bijvoorbeeld deze talige foto, gemaakt met lange sluitertijd, van de Friese plaats Hindeloopen: 'Er drijft een brug door een geur van teer en paling-/ Rokend eikenhout naar een contrabas toe.'

Televisiemaker Jacco Doornbos krijgt dit jaar de Spaanprijs, een tweejaarlijkse prijs voor 'christelijke communicatie'. Hij is de man achter The Passion, de hervertelling van het paasverhaal die sinds een paar jaar op Witte Donderdag wordt uitgevoerd. 'In een seculiere samenleving, waar het niet eenvoudig is om kerk en christendom over het voetlicht te brengen, weet Jacco Doornbos op vernieuwende wijze het paasverhaal te ontsluiten voor een groot publiek', aldus de jury. The Passion wordt dit jaar uitgevoerd in Den Haag.

De Maastrichtse medicus Onno van Schayck die vorige maand op internet getuigde van een wonder waarbij hij na gebed een been zag aangroeien, stopt als directeur van het onderzoeksinstituut Caphri voor publieke gezondheid. Hij blijft wel hoogleraar in Maastricht, maar 'alle media-aandacht' werd hem te veel. De Universiteit Maastricht liet eerder weten geen moeite te hebben met de 'persoonlijke geloofsbeleving' van de hoogleraar preventieve geneeskunde.

De Drentse muzikant en tekstschrijver Daniël Lohues krijgt dit jaar de Johanna van Buren Cultuurprijs voor Oost-Nederland. De prijs - vernoemd naar de streektaaldichteres Johanna van Buren - is bestemd voor personen die zich buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt voor het bevorderen van decultuur en de streektaal van Oost Nederland.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden