personalia

tips: personalia@trouw.nl

De Zweedse prinses Lilian is gisteren op 97-jarige leeftijd overleden. De prinses van Britse afkomst was een tante van koning Karel XVI Gustaaf van Zweden. Ze was getrouwd met prins Bertil, die in 1997 overleed. Lilian kwam uit een arme familie uit Wales. Vanwege haar 'lage' afkomst kon het paar tientallen jaren niet trouwen. Bertil zou dan zijn recht op de troon verspelen, wat een constitutionele crisis zou veroorzaken vanwege een gebrek aan andere troonopvolgers. Het paar trouwde uiteindelijk in 1976, 33 jaar nadat ze elkaar waren tegengekomen in Londen. Neefje Karel XVI Gustaaf zat toen inmiddels op de troon.

Fleur Gräper-van Koolwijk (38) is de nieuwe partijvoorzitter van D66. Ze volgt Ingrid van Engelshoven op, die de maximale termijn als voorzitter, zes jaar, had bereikt. Gräper-van Koolwijk is algemeen secretaris van de Sociaal-Economische Raad (Ser) Noord-Nederland. In 1997 werd ze lid van D66. Ze was onder meer fractievoorzitter in de Provinciale Staten van Groningen en medewerker van de fractie in het Europees Parlement. Ruim 4000 D66-leden brachten de afgelopen weken hun stem uit. Gräper-van Koolwijk versloeg de Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen en ondernemer Michiel Scheffer.

Roos van Sen (41) uit Haarlem heeft de derde editie van de Opium Verhalenwedstrijd gewonnen. Haar korte verhaal 'Vliegen nu maar....' werd gekozen uit 2500 inzendingen. Deelnemers moesten een verhaal van maximaal 500 woorden schrijven met als thema 'Zwarte bladzijden, Gouden randjes'. Van Sen won kaartjes voor het Boekenbal, dat aanstaande vrijdag plaatsvindt in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Ypke Gietema, de Groningse oud-wethouder, is zaterdagmiddag op 71-jarige leeftijd overleden. De PvdA'er leed al enige tijd aan kanker. Hij stond bekend als eigenzinnig politicus die weinig concessies deed. Gietema werd geboren in Maarn en groeide op in het Noord-Friese Cornjum. Hij studeerde sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In die plaats werd hij in 1974 gemeenteraadslid voor de PvdA. In 1978 volgde hij Max van den Berg op als wethouder ruimtelijke ordening.

Gietema stond aan de wieg van het door Alessandro Mendini ontworpen Groninger Museum.

Hij ontving in 1992 de Rotterdam-Maaskantprijs voor zijn bijdrage aan de Nederlandse architectuur. In datzelfde jaar trad hij af als wethouder, naar aanleiding van de Groninger Kredietbank-affaire. De gemeente verloor daarbij miljoenen guldens door falend toezicht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden