personalia

Alexander Pechtold
Vanwege zijn inzet voor economische hervormingen, zijn pleidooien voor privacy en het openbreken van het sociaal akkoord is D66-voorman Alexander Pechtold door de JOVD, de onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2013. De JOVD prijst de D66-voorman om zijn pleidooi voor lastenverlichtigen en tegen 'het uitstelgedrag van de polder'. De D66-fractievoorzitter reageerde verheugd op de titel. "Deze prijs is een stimulans om door te gaan met het het hervormen en moderniseren van onze economie. Daarnaast blijf ik ervoor waken dat het liberalisme niet versmald wordt tot het versterken van onze economie. We moeten liberale waarden als keuzevrijheid van het individu blijven bevechten op conservatieve krachten die groepsdenken en groepsdwang proberen op te dringen."

Anne Frank
De Duitse producent Oliver Berben gaat het leven van Anne Frank verfilmen. De opnamen beginnen in de zomer. De film zal volgend jaar in twee delen op televisie worden uitgezonden. Volgens Berben zijn er al veel films over het joodse meisje gemaakt maar is er nog geen enkele volledig Duitse productie van. Het is nog niet duidelijk wie de rollen voor hun rekening gaan nemen.

Amiri Baraka
De Amerikaanse schrijver Amiri Baraka is vorige week overleden. Baraka, die als Everett LeRoi Jones werd geboren, nam na een reis naar Cuba zijn nieuwe naam aan. Hij werd in de jaren zestig een voorman van de radicale beweging voor gelijkberechtiging van zwarten. Baraka was dichter, essayist en schrijver van toneelstukken en jazzopera's. Hij trok in 1964 veel aandacht met het toneelstuk Dutchman, over de blanke vrouw Lula die in de ondergrondse van New York de zwarte Clay seksueel uitdaagt en hem doodsteekt. Naar aanleiding van een gedicht over de aanslagen van 11 september werd Baraka beschuldigd van antisemitisme. Hij werd 79 jaar.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden