personalia

tips: personalia@trouw.nl

Directeur Ronny Naftanielvan het Centrum Informatie en Documentatie Israël (Cidi) gaat met pensioen. Hij was sinds 1980 het gezicht van de organisatie. Naftaniel wordt later deze maand opgevolgd door adjunct-directeur Esther Voet. Volgens voorzitter Onno Hoes van het Cidi heeft Naftaniel "een belangrijke rol vervuld in de meningsvorming over vrede en veiligheid in het Midden-Oosten en de speciale positie van Israël daarin". Bovendien is Naftaniel in de stijd tegen racisme en antisemitisme een "continue stimulator geweest van een open en respectvolle publieke discussie", aldus Hoes. Naftaniel zal vanaf zijn pensionering in november als adviseur verbonden blijven aan de organisatie. Zijn opvolgster Esther Voet (1963) is van huis uit journalist. Voordat zij begin 2012 bij het Cidi begon, was Voet hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

De Vlaamse schrijfster Kristien Dieltiens (1954) wint dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs voor haar boek 'Kelderkind'. Aan de prijs voor het beste Nederlandstalige jeugdboek is een bedrag verbonden van 15.000 euro. 'Kelderkind' gaat over een jongen die tot zijn 16de opgesloten zat in een kelder. "Kelderkind is een boek dat genres overstijgt", oordeelde de jury. "Het is een historische roman maar ook een psychologische thriller." De Woutertje Pieterse Prijs werd gisteren voor de 26ste keer uitgereikt.

Fred Keesen (87) is deze week overleden. Keesen behoorde in de jaren zestig samen met onder meer Huub Oosterhuis tot een groep vernieuwingsgezinde priesters. Zij pleitten bijvoorbeeld voor afschaffing van het celibaat. Waar sommige priesters inderdaad huwden, bleef Keesen ongetrouwd. Hij werkte in diverse parochies, was godsdienstleraar, legeraalmoezenier en bedrijfsaalmoezenier. Daarnaast verwierf hij bekendheid als kritisch publicist (ook in Trouw) over rooms-katholieke aangelegenheden. Op zijn 86ste verjaardag trouwde Keesen alsnog met de vrouw met wie hij al lang samenleefde. De bisschop van Rotterdam bepaalde dat hij om die reden niet meer als priester mocht functioneren - wat Keesen in de praktijk al niet meer deed vanwege zijn pensioen en afnemende gezondheid.

Humberto Tan stopt op 18 maart met het presenteren van zijn ochtendprogramma op BNR Nieuwsradio. De vroege werktijden en zijn drukke werkschema breken hem op, verklaart Tan. Hij is onder andere ook presentator bij Eredivisie Live. Het is nog niet bekend wie Tan opvolgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden