personalia

Jan Leijten

Hij was advocaat- generaal bij de Hoge Raad, Nijmeegs hoogleraar algemene rechtsleer en burgerlijk procesrecht, prominent redacteur van het Nederlands Juristenblad en auteur van gedichten, essays en beschouwingen. Jan Leijten, die afgelopen zondag overleed, was een bijzonder jurist die het strafrecht een humaan gezicht probeerde te geven. Hij was altijd kritisch over het nut van straffen, ook al viel zijn 'softe benadering' bij collega's niet altijd in goede aarde. Leijten, die in 1924 in Etten-Leur werd geboren, schreef bijvoorbeeld een literair boek over het drama van de inbreker onder de titel 'De verschrikkelijke eenzaamheid van de inbreker', waarbij hij zich inleefde in zijn personage. In Nijmegen werd Leijten de spil van een rel rond hoogleraarsbenoemingen. In de jaren '60 vonden studenten dat die benoeming niet van kwaliteit maar van connecties afhing. Ondanks het verzet tegen zijn benoeming, werd Leijten, links-georiënteerd en met een toegankelijke persoonlijkheid, een populaire professor.

undefined

Amal Alamuddin

Na beroemdheden als Naomi Campbell en Angelina Jolie, hoopt een andere schoonheid binnenkort haar opwachting te maken bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Amal Alamuddin, de verloofde van acteur George Clooney, is advocaat en wil de zaak van haar cliënt Abdullah al-Senussi naar Den Haag halen. De chef van de Libische geheime dienst onder Kadafi zit nu vast in Libië. Hem wacht daar waarschijnlijk de doodstraf. In Den Haag hoopt Alamuddin er levenslang uit te slepen.

undefined

Gary Becker

Nobelprijswinner en econoom Gary S. Becker is zaterdag in Chicago overleden. In 1992 ontving Becker de Nobelprijs voor de economie. Hij werd geprezen omdat hij als eerste een economische analyse toepaste bij onderzoek naar menselijk gedrag. Hij bestudeerde als docent onder meer onderwerpen als huwelijk en scheiding, criminaliteit en straffen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden