personalia

tips: personalia@trouw.nl

De vroegere commandant der strijdkrachten Peter van Uhm houdt op 4 mei een toespraak tijdens de nationale dodenherdenking op de Dam in Amsterdam. Van Uhm was als hoogste militair verantwoordelijk voor de inzet van Nederlandse militairen bij vredesoperaties. Een dag nadat hij in april 2008 het bevel over de strijdkrachten had overgenomen, sneuvelde zijn zoon Dennis in Afghanistan. Zijn vader vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de slag om Nijmegen. Oud-minister Ernst Hirsch Ballin houdt een dag later, op Bevrijdingsdag, de 5 mei-lezing in de Domkerk in Utrecht. Hirsch Ballin is hoogleraar Nederlands en Europees constitutioneel recht in Tilburg en hoogleraar rechten van de mens aan de Universiteit van Amsterdam.

Schrijver Ted van Lieshout en de Zweeds-Nederlandse illustratrice Marit Törnqvist zijn genomineerd voor de Hans Christian Andersen Award 2014. De prijs behoort tot de belangrijkste internationale onderscheidingen op het gebied van kinderboeken en wordt uitgereikt in twee categorieën: schrijvers en illustratoren. De winnaars worden in april 2014 bekendgemaakt. De tweejaarlijkse prijs bestaat uit een gouden medaille en een diploma en wordt traditioneel uitgereikt door de Deense koningin Margrethe. Eerdere Nederlandse winnaars waren Annie M.G. Schmidt (1988) en Max Velthuijs (2004).

De Franse choreograaf en danser Benjamin Millepied wordt volgend jaar directeur van het ballet van de Opéra de Paris. De 35-jarige Millepied is vooral bekend als choreograaf van de speelfilm 'Black Swan' uit 2010, waarin behalve hijzelf, ook zijn vrouw Natalie Portman meespeelde. Millepied volgt de in 1995 aangetreden Brigitte Lefèvre op. Het ballet van de Franse opera staat, met haar 154 dansers, bekend als een van de beste ter wereld.

Monique Maks treedt op 1 februari aan als nieuwe directeur van Jeugdsportfonds Nederland. Dat fonds ondersteunt jaarlijks duizenden kinderen tot achttien jaar uit gezinnen die geen financiële middelen hebben om lid te worden van een sportvereniging. Maks werkte hiervoor bij adviesbureau BMC en bij NOC-NSF.

Niels Veenhuijzen vertrekt per 1 april als algemeen directeur bij het Haagse Residentie Orkest.

Hij was sinds augustus 2006 in dienst van het symfonieorkest dat in 1904 werd opgericht. Door teruglopende subsidies moest het orkest afgelopen jaar een aantal musici ontslaan.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden