personalia

tips: personalia@trouw.nl

Na een ernstige ziekte is Kees Bleichrodt, directeur van Stichting voor vluchteling-studenten UAF, woensdag overleden. Vanaf 1989 was hij directeur van het UAF. Begin van dit jaar moest hij zijn functie neerleggen vanwege gezondheidsproblemen. Bleichrodt is 60 jaar geworden.

Volgens UAF-voorzitter Ruud Lubbers was hij "een gepassioneerd pleitbezorger voor de mensenrechten". Onder zijn leiding is het UAF sterk gegroeid. Eind jaren tachtig hielp het UAF jaarlijks duizend vluchtelingen bij hun studie, in 2012 zijn dat er 3.200. Bleichrodt werkte eerder bij Amnesty International en was betrokken bij VluchtelingenWerk Nederland en Stichting Vluchteling. In 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitverkiezing van het UAF in 2011 tot het meest effectieve goede doel in de Trouw Top-50 was een kroon op zijn werk.

Astronaut André Kuipers krijgt een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt onderscheiden omdat hij met succes wetenschap toegankelijk maakt voor een breed publiek. Kuipers verbleef van december 2011 tot juli 2012 in het internationale ruimtestation ISS. Geen Europeaan was ooit zo lang aan één stuk in de ruimte. Ter plekke deed hij er tientallen wetenschappelijke experimenten, waarover hij twitterde en een weblog bijhield. Het eredoctoraat wordt uitgereikt op 8 januari.

Ook de Indiase ondernemer en filantroop Ratan Naval Tata ontvangt op die dag een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam. Tata is de eigenaar van een aantal bedrijven uit de Tata Group, waar de Nederlandse Hoogovens ook onder vallen.

Hij wordt geprezen om de uitbreiding van het concern, waarbij hij de belangen van de medewerkers steeds in het oog hield.

Henk Schiffmacher, tatoeagekoning, mag naar eigen zeggen zijn Amsterdam Tattoo Museum niet meer in. Zijn zakelijke partner, het reïntegratiebedrijf Partners aan het Werk, heeft hem de toegang ontzegd. Het bedrijf investeerde in de bouw van het museum, in ruil voor werkplekken voor langdurig werklozen.

Volgens Schiffmacher heeft de eigenaresse van het bedrijf al maandenlang personeel niet betaald en zijn de gemoederen deze week tot een kookpunt gestegen. Het Amsterdam Tattoo Museum is sinds november vorig jaar gevestigd in drie monumentale panden aan de Plantage Middenlaan. Bijna alle voorwerpen in het museum komen uit Schiffmachers eigen verzameling.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden