personalia

Sijbrand de Jong

De CERN-Raad heeft professor Sijbrand de Jong verkozen tot zijn 22e president. De benoeming gaat in op 1 januari 2016.

De Jong is hoogleraar Experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en onderzoeker bij het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef. CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) is 's werelds grootste onderzoekinstituut voor deeltjesfysica.

De CERN-Raad bepaalt het beleid van de organisatie. De Jong heeft een lange staat van dienst bij CERN. Hij kwam er in 1984 voor het eerst als student en ging er na zijn promotie in 1990 werken.

undefined

Paul Polman

Paul Polman, topman van levensmiddelenfabrikant Unilever, is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Champion of the Earth, iemand die zich inzet voor duurzaamheid. Andere champions van dit jaar zijn de premier van Bangladesh, National Geographic, een Braziliaans cosmeticabedrijf en een Zuid-Afrikaanse groep die tegen stropers strijdt.

Vorig jaar eerde de VN de twintigjarige Nederlandse uitvinder Boyan Slat. Hij heeft een installatie bedacht om plastic uit oceanen te vissen. Polman staat sinds 2010 ieder jaar hoog in de Duurzame 100 van Trouw, vorig jaar op de vierde plaats. Ook dit jaar staat hij in de Duurzame 100.

undefined

Magda Berndsen

Magda Berndsen van D66 vertrekt 1 november uit de Tweede Kamer. Ze wil het rustiger aan gaan doen. Het werk en het heen en weer reizen naar haar woonplaats in Friesland zijn voor haar te zwaar geworden.

Berndsen (65) was vijf jaar Kamerlid. Ze hield zich bezig met veiligheid en justitie.

Ze was vorig jaar onder meer voorzitter van de commissie de die nieuwe Nationale Ombudsman zou aanstellen. Dat liep ongelukkig omdat Berndsen geen weet had van een uitspraak die de beoogde ombudsman Guido van Woerkom eerderhad gedaan over Marokkanen. De benoeming liep hierdoor spaak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden