personalia

Dat kan maar van weinig predikanten gezegd worden: dat ze geliefd zijn in zowel vrijzinnige als orthodoxe kring. Dat gold wel voor Henk Vreekamp. Het tekent de onafhankelijkheid van de protestantse theoloog en schrijver uit Epe. Afgelopen maandag overleed Vreekamp na een ernstig ongeval, 72 jaar oud. Vreekamp was een aantal jaren gemeentepredikant, maar verwierf in protestantse kringen vooral bekendheid met zijn onderzoek naar zowel de joodse als de Germaans-heidense wortels van het Nederlandse en Noord-Europese christendom. Hij publiceerde daar een aantal boeken over, zoals het goed ontvangen 'Zwijgen bij volle maan. Veluwse verkenning van Edda, Evangelie en Tora' in 2003. Daarin schetste Vreekamp hoe hij op zoek ging naar zijn Veluws-heidense wortels. Een uitgebreid in memoriam van Henk Vreekamp staat op

Trouw.nl.

undefined

Winfried Maczewski

Koordirigent Winfried Maczewski (1941) is zondag overleden. Hij was al geruime tijd ongeneeslijk ziek. Zijn vrouw Sophie, van wie hij onafscheidelijk was, koos op dezelfde dag voor de dood. Tussen 1988 en 2006 bracht Maczewski het Koor van De Nederlandse Opera op wereldniveau. Het koor viel op omdat de zangers niet alleen voortreffelijk zongen, maar ook intelligent acteerden. Talloze operaproducties hadden hun succes te danken aan dit koor. 'Moses und Aron' van Schönberg, begeleid door het Concertgebouworkest en gedirigeerd door Pierre Boulez, was misschien wel de moeilijkste opera voor het koor, maar ook de meest succesvolle. Maczewski hield er een aanstelling bij de Salzburger Festspiele aan over. Hij werkte ook bij belangrijke Duitse en Franse operahuizen.

undefined

Geke Faber

Burgemeester Geke Faber vertrekt per 1 oktober uit Zaanstad. Ze is daar dan negen jaar burgemeester geweest. Daarvoor was ze onder meer staatssecretaris bij het ministerie van landbouw, natuurbeheer en visserij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden