personalia

tips: personalia@trouw.nl

Nelly Frijda(1936) heeft afscheid genomen van haar toneelcarrière. In Koninklijk Theater Carré in Amsterdam speelde de actrice zondag in de allerlaatste voorstelling van de musical Yab Yum. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan overhandigde haar de Andreaspenning, een gemeentelijke onderscheiding voor mensen die voor Amsterdam grote prestaties met een landelijke uitstraling hebben verricht. De 76-jarige Frijda kondigde begin februari aan dat Yab Yum haar laatste grote theaterproductie zou zijn. Ze wil het rustiger aan gaan doen en meer gaan reizen. De actrice staat al ruim 50 jaar op de planken. Ze debuteerde in het cabaret van Wim Kan en was in toneelstukken te zien als Steel Magnolias en Anne Frank. Ook was de Amsterdamse te zien in meer dan 30 films en series, onder meer als Ma Flodder. In Yab Yum speelde Frijda de rol van hoerenmadam Tos, die waakte over het welzijn van de meisjes van nachtclubeigenaar Theo Heuft.

Marieke Schoenmakers is een van de eerste slachtoffers van een reorganisatie bij de VPRO, waar ze directeur is. Haar functie komt per 1 mei te vervallen als gevolg van bezuinigingen bij de publieke omroep. De raad van toezicht vindt één directeur genoeg. De leiding van de VPRO komt volledig in handen van algemeen directeur Lennart van der Meulen. Schoenmakers trad in 2008 toe tot de directie van de VPRO. Onder haar leiding kwamen grote projecten tot stand, waaronder Beagle, in het kielzog van Darwin.

Tex Gunningis de beoogde nieuwe topman van pakketjesbezorger TNT Express. De 62-jarige Gunning is nu nog lid van de raad van bestuur van AkzoNobel. De benoeming bij TNT Express wordt tijdens de aandeelhoudersvergadering op 10 april in stemming gebracht. Bernard Bot, die tijdelijk topman werd na het onverwachtse vertrek van topvrouw Marie-Christine Lombard, wordt na de benoeming van Gunning weer financieel directeur. Gunning kondigde onlangs nog aan in april met pensioen te gaan.

Gérard Depardieuis ereburger van de zuidelijke Russische republiek Tsjetsjenië geworden. Ook kreeg de Franse filmster van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadirov een appartement in het gebied. Sinds president Poetin in januari per decreet Depardieu een Russisch paspoort gaf, is de Fransman bedolven onder aanbiedingen. Eerder kreeg hij een huis in Saransk, werd hij ereburger van de republiek Oedmoert en werd hem de baan minister van cultuur in de republiek Mordovija aangeboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden