personalia

Jumoke Oduwole
De Nigeriaanse wetenschapster Jumoke Oduwole is benoemd op de Prins Claus Leerstoel aan het ISS (International Institute of Social Studies) van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Oduwoles werk concentreert zich op handelsrecht, internationaal recht en mensenrechten. Daarnaast is zij actief betrokken bij initiatieven die de jeugd stimuleren om zichzelf te ontwikkelen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun omgeving.

De benoeming van Oduwole gaat in op 1 september voor de duur van twee jaar. Tijdens haar hoogleraarschap legt zij zich toe op onderzoek naar het recht op ontwikkeling. Ze zal zich ook mengen in het publieke debat. Voor de leerstoel komen uitmuntende jonge wetenschappers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika, het Caraïbisch gebied of de Stille Oceaan in aanmerking.

Simon Carmiggelt
Het bronzen beeld van schrijver Simon Carmiggelt is terug in de Amsterdamse Stadsschouwburg. De sculptuur werd zestien jaar geleden gestolen tijdens het Boekenbal. Onlangs bemachtigde een handelaar uit Maastricht het beeld voor 450 eyro op een rommelmarkt in het Belgische Lommel.

Stadsschouwburgdirecteur Melle Daamen vindt het 'geweldig' dat het werk van kunstenares Dieuwke Abma-Ter Horst terug is op zijn oude stek in de beeldengalerij. Inmiddels was ook een kopie gemaakt. Daamen gaat de twee voorlopig naast elkaar tonen.

Kleine zeemeermin
De kleine zeemeermin in Kopenhagen vierde gisteren haar honderdste verjaardag. Een eeuw geleden werd het standbeeld in de Deense hoofdstad neergezet. Om het te vieren vormden honderd vrouwen in het water het getal honderd.

Het figuurtje uit een sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen is een toeristische attractie. Ze is meermalen doelwit geweest van vandalen en werd twee keer onthoofd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden