personalia

tips: personalia@trouw.nl

Peter Kuipers Munnekeis vanaf april op tv te zien als nieuwe weerman van de NOS. De polair meteoroloog kwam als beste uit de bus bij een screentest die de omroep organiseerde op zoek naar een nieuw gezicht voor de dagelijkse weerrubriek. Naast zijn nieuwe tv-klus blijft Kuipers Munneke (32) als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor Marien en Atmosferisch Onderzoek van de Universiteit Utrecht. Ruim honderd meteorologen deden een gooi naar de functie, na het vertrek van Erwin Kroll.

Rosa Parks is geëerd met een postzegel. De in 2005 overleden zwarte burgerrechtenactiviste werd honderd jaar geleden geboren. Parks weigerde in 1955 haar zitplaats in een bus af te staan aan een blanke man. De buschauffeur riep daarop de politie, die haar arresteerde. Haar actie bracht de Civil Rights Movement onder leiding van Martin Luther King op gang, die zich inzette tegen de discriminatie van zwarte burgers van de Verenigde Staten.

Henk Zomerdijk stopt op 1 december van dit jaar met werken. Zomerdijk is tegenwoordig burgemeester van het Gelderse Duiven, maar werd in 1995 wereldberoemd als burgemeester van Ochten, waar een dijk op doorbreken stond tijdens de dreigende watersnood van toen. Zomerdijk kondigde destijds in de vroege ochtend van 1 februari een noodevacuatie van het Betuwse dorp af, nadat er scheuren waren geconstateerd in de Waalbandijk. Beelden van de burgemeester op de dijk, die nog net boven een immense watervlakte uit kwam, gingen de hele wereld over. Zomerdijk speelde daarna een grote rol in het versneld verzwaren en ophogen van de dijken langs de grote rivieren.

Reg Presley, de zanger van de Britse rockband The Troggs, is op 71-jarige leeftijd in zijn woonplaats Andover overleden aan de gevolgen van longkanker. The Troggs scoorden meerdere hits, waaronder het in 1966 uitgebrachte 'Wild thing'. Dat nummer bereikte wereldwijd de top van de hitlijsten.

Goedele Liekens figureert, samen met drie andere bekende Belgen, in een radiospot over verkeersveiligheid. "Even uw aandacht voor een pas binnengelopen bericht: op de A12 zou mediafiguur Goedele Liekens omgekomen zijn in een verkeersongeval", zo opent de spot. "We hopen dat de mensen hun oren spitsen als er een bekende naam valt", aldus het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. In 2011 kwamen 858 mensen om in het verkeer. "Maar als je alleen met deze cijfers uitpakt in een spotje gaan ze het ene oor in en het andere uit."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden