personalia

Wildcards
Op het Nederlands Film Festival in Utrecht heeft het Nederlands Filmfonds dinsdagavond de documentaire Wildcards uitgereikt aan Anna Peeters (Hogeschool voor de Kunsten Utrecht), Inge Persoon (AKV St. Joost, Breda) en Ingrid Kamerling (AKV St. Joost, Breda). Het Filmfonds selecteerde de winnaars uit de meest talentvolle makers door eindexamenfilms van dit jaar te beoordelen. De winnaars krijgen 40.000 euro om zonder restricties nog eendocumentaire te maken.

Prins Jaime trouwt
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima en andere familieleden zijn zaterdag bij het huwelijk van Prins Jaime (de tweede zoon van prinses Irene en Carlos Hugo van Bourbon-Parma) en Viktória Cservenyák. Zij trouwen in Apeldoorn.

Tom Clancy overleden
De Amerikaanse schrijver Tom Clancy is overleden. Dat heeft zijn uitgever gisteren bekendgemaakt. Clancy is bekend van zijn spionagethrillers, zoals 'The Hunt for Red October', in het Nederlands vertaald als 'De Jacht op de Red October'. Hij is 66 jaar geworden.

Clancy liet zich voor zijn eerste boeken inspireren door de Koude Oorlog. De Jacht op de Red October uit 1984 werd zes jaar later verfilmd met Sean Connery en Alec Baldwin. Ook veel van zijn andere boeken vormden het uitgangspunt voor films en games, zodat Clancy rondom zijn oeuvre een entertainment-imperium kon opbouwen.

'Patriot Games' ('Ongelijke Strijd'), kwam in 1992 op het witte doek met Harrison Ford. Het vervolg, 'Clear and Present Danger' ('De Colombia Connectie'), volgde twee jaar later. De kassuccessen kregen een vervolg met de oprichting van Red Storm Entertainment. Clancy was een van de oprichters van deze producent van computerspelletjes. Op basis van een boek uit 1986 ontwikkelde hij het spel 'Red Storm Rising' ('Operatie Rode Storm'). Later volgden de reeksen 'Splinter Cell' en 'Rainbow Six'. Het nieuwe boek van Clancy, 'Command Authority', komt in december.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden