personalia

tips: personalia@trouw.nl

Tommy Wieringa schrijft volgend jaar het Boekenweekgeschenk. Thema van de 79ste Boekenweek (8 - 16 maart 2014) is reizen. Wieringa debuteerde in 1995 met 'Dormatique's manco'. In 2005 brak hij door bij het grote publiek met de roman 'Joe Speedboot', waarvoor hij de F. Bordewijk-prijs kreeg. Daarna publiceerde hij de romans 'Caesarion' (2009) en 'Dit zijn de namen' (2012). Wieringa schreef ook reisverhalen, in 2006 gebundeld in 'Ik was nooit in Isfahaan'.

Wim Hofman, de Nederlandse kinderboekenschrijver en illustrator (1941) wint de Max Velthuijs-prijs 2013. De driejaarlijkse oeuvreprijs is bestemd voor eenNederlandse illustrator. Aan de prijs is een geldbedrag van 60.000 euro verbonden. De jury, met daarin onder meer de eerdere winnaars Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007) noemt de tekeningen van Hofman (1941) avontuurlijk. "Hofman kiest in zijn illustraties altijd consequent voor het perspectief van het kind en verkent de grenzen tussen geestigheid en grimmigheid. Hij maakt beelden die schuren, werpt weerhaakjes uit die scherp genoeg zijn om stevig vast te haken, een mensenleven lang." Hofman won al talloze literaire prijzen, waaronder de Woutertje Pieterse-prijs voor het beste jeugdboek, de Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, de Gouden Penseel en de Gouden Griffel.

Flora Schrijver-Jacobs is maandag op 89-jarige leeftijd overleden. De Amsterdamse Schrijver-Jacobs was tijdens de Tweede Wereldoorlog accordeonist in het Damesorkest van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. De toetreding tot het orkest betekende haar redding. Ze was pianiste, maar het orkest had toen ze in 1943 in het kamp terechtkwam alleen een accordeonist nodig. Het orkest stond onder leiding van de Oostenrijkse violiste Alma Rosé, een nicht van de componist Mahler. De muzikanten moesten 's ochtends spelen wanneer de gevangenen het kamp verlieten om te werken en 's avonds als zij weer terugkwamen. Na de oorlog gaf Schrijver-Jacobs onder meer lezingen op scholen om de herinnering aan de Holocaust levend te houden. Haar biografie over de oorlog werd opgetekend in het boekje 'Het meisje met de accordeon'.

Yentl Schieman en Christine de Boer hebben met hun cabaretprogramma 'De Mens' de Wim Sonneveld-prijs voor veelbelovende kleinkunstenaars gewonnen. Het duo sleepte tijdens de finale van het Concours in het Amsterdamse DeLaMar Theater ook de publieksprijs in de wacht.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden