personalia

Nico van Kampen
De Utrechte emeritus-hoogleraar theoretische fysica Nico van Kampen is zondag op 92-jarige leeftijd overleden, meldde de Universiteit Utrecht gisteren. Hij was nagenoeg zijn hele leven met de Utrechtse fysica verbonden, als student, hoogleraar en als emeritus. Dat deed hij volgens de universiteit tot zijn dood op 'uiterst betrokken' wijze.

Van Kampen kwam uit een zeer natuurkundige familie: zijn neef Frits Zernike won in 1953 de Nobelprijs voor de natuurkunde en zijn oom Gerard 't Hooft won die prestigieuze prijs in 1999.

Gerda Verburg
Oud-minister Gerda Verburg wordt op 11 oktober voorgedragen voor het voorzitterschap van de VN-commissie voor Voedselzekerheid (CFS).

Verburg is nu al de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Wereldvoedselorganisatie FAO in Rome, waar zij ook voor de VN Voedselcommissie zal werken. De commissie wil honger in de wereld bestrijden door goede landbouw te promoten, voedselverspilling tegen te gaan, en ervoor te zorgen dat de boeren hun producten kunnen verkopen.

Willem-Alexander
Koning Willem-Alexander is voor het eerst op een munt verschenen. Gisteren bracht de Koninklijke Nederlandse Munt een bijzondere 2-euromunt uit, ter ere van de viering van tweehonderd jaar koninkrijk. In het speciale ontwerp worden de portretten van de zeven vorsten van Nederland sinds tweehonderd jaar verbonden door een lint.

Ron Fouchier
Ron Fouchier heeft de Huibregtsenprijs 2013 gekregen voor zijn onderzoek naar vogelgriepvirussen. Fouchier, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC, werd geprezen voor zijn originele experimenten en de actieve rol die hij speelt bij het uitdragen van het belang van wetenschap. De Huibregtsenprijs is bestemd voor het beste Nederlandse onderzoek dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat zicht biedt op een effectieve maatschappelijke toepassing.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden