personalia

Imanuelle Grives

Actrice Imanuelle Grives ('Celblok H' en 'Expeditie poolcirkel') is ambassadeur voor KNCV Tuberculosefonds geworden. Grives heeft zelf tuberculose gehad, ze raakte geïnfecteerd toen ze vrijwilligerswerk deed in Congo. Wereldwijd is tuberculose dodelijke infectieziekte nummer twee. Jaarlijks krijgen negen miljoen mensen tuberculose, van wie er 1,5 miljoen sterven. In 2013 kregen 848 mensen in Nederland tuberculose. Ook Peter Faber is ambassadeur van KNCV Tuberculosefonds.

Nanko van Buuren

De Nederlandse welzijnswerker Nanko van Buuren is op 63-jarige leeftijd overleden in Rio de Janeiro, de Braziliaanse metropool waar hij werkte in de sloppenwijken. Van Buuren richtte er de stichting Ibiss op, die werkt aan de verbetering van de levensomstandigheden van bewoners van de favela's. Hij werd in Nederland onderscheiden als officier in de Orde van Oranje Nassau. Internationaal werd hij beloond met de Desmond Tutu-prijs. Van Buuren wordt in Brazilië begraven, maar Ibiss bereidt in Nederland een herdenkingsdienst voor.

Joop van Rijswijk

Oud-ambtenaar en politiek-assistent Joop van Rijswijk is zondag op 76-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Van Rijswijk was onder anderen beleidsmedewerker van de ARP en medewerker van het fractiebestuur van het CDA, de partij waarin de ARP in 1980 opging. Ook werkte Van Rijswijk als assistent van christen-democraat Hans van den Broek, minister van buitenlandse zaken van 1982 tot 1993. De Hagenaar zegde in 2010 zijn lidmaatschap van het CDA op uit diepe onvrede met de samenwerking die VVD en CDA destijds in een gedoogkabinet aangingen met de PVV van Geert Wilders. Van diens anti-islampolitiek moest Van Rijswijk niks hebben. Als lid schreef Van Rijswijk geregeld opiniestukken in deze krant. Hij hekelde met name het gebrek aan kritiek in de partij in de periode onder premier en CDA-leider Jan Peter Balkenende.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden