personalia

Shortlist ECI Literatuurprijs

De jury van de ECI Literatuurprijs 2015 heeft zes boeken genomineerd waaruit op 12 november een winnaar zal worden gekozen. Dat zijn: 'Het Hout' van Jeroen Brouwers, 'Compassie' van Stephan Enter, 'Orgelman' van Mark Schaevers, 'Muidhond' van Inge Schilperoord, 'De Onderwaterzwemmer' van P.F. Thomése en 'Dertig Dagen' van Annelies Verbeke. Juryvoorzitter Andrée van Es meldde dat het geen eenvoudige keuze was geweest. De jury had volgens haar met pijn afscheid genomen van alle andere boeken op de longlist. Daar stond bijvoorbeeld de winnaar van de Libris Literatuurprijs op, Adriaan van Dis met 'Ik kom terug'. Vorig jaar won Stefan Hertmans met zijn boek 'Oorlog en terpentijn' de prijs, die toen nog de AKO literatuurprijs heette.

undefined

Ruud Koornstra

Ondernemer Ruud Koornstra (50) heeft de Wubbo Ockels prijs 2015 gewonnen. De prijs werd hem zaterdag op Terschelling overhandigd tijdens het duurzaamheidsevenement Springtij.

Koornstra, onder andere oprichter van ledlampenfabriek Tendris, werd door de jury dé groene doener van Nederland genoemd. Hij staat ook al jaren in de Duurzame 100 van Trouw.

In 2013 ging de prijs, toen nog de Brandarisprijs geheten, naar Wubbo Ockels zelf. Na diens dood in 2014 kreeg de prijs zijn naam.

undefined

Joseph Stiglitz en Thomas Piketty

De Britse Labourpartij heeft Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz en de bekende schrijver en econoom Thomas Piketty tot leden van een economisch adviespanel benoemd. De partij onder de nieuwe leider Jeremy Corbyn hoopt met deze benoeming haar economische geloofwaardigheid te versterken.

Corbyn werd eerder deze maand benoemd tot leider van Labour en staat bekend als een linkse radicaal. Binnen de top van Labour bestaan grote zorgen dat de partij onder Corbyn een te linkse koers gaat varen, waardoor veel kiezers Labour zullen mijden.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden