personalia

tips: personalia@trouw.nl

Jacobine Geel wordt waarschijnlijk de nieuwe voorzitter van GGZ Nederland, de branchevereniging in de geestelijke gezondheidszorg. Het bestuur heeft haar unaniem voorgedragen. Volgende maand stemmen de leden. Geel (50) is theologe, presentatrice op tv en columniste. Als de leden haar kandidatuur steunen, volgt Geel per 1 september PvdA-senator Marleen Barth op.

De Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds gaan dit jaar naar Frans Wytema, Jos de Pont en Caroline de Westenholz. Dit is een jaarlijkse prijs voor mensen die zich vrijwillig inzetten voor cultuur of natuur. Op 18 juni zal prinses Beatrix de Anjers aan de winnaars uitreiken.

Magamed Abubakarov (33) ontvangt dit jaar de Lawyers for Lawyers Award. De Russische

advocaat, die gespecialiseerd is in terrorismezaken in de Noord-Kaukasus ontvangt de prijs op 31 mei. De jury heeft zich bij zijn keuze voor Abubakarov laten leiden door zijn 'uitzonderlijke dapperheid en doorzettingsvermogen'. Stichting Law-yers for Lawyers hoopt dat haar prijs een extra vorm van bescherming biedt voor advocaten die gevaar lopen vanwege hun professionele activiteiten.

Joke van Leeuwen heeft de Duitse James Krüss Preis voor internationale kinder- en jeugdliteratuur gewonnen. De schrijfster en illustratrice krijgt de prijs voor haar gehele oeuvre. De prijs werd voor de eerste keer toegekend.Volgens de jury is elk boek van Van Leeuwen een klein kunstwerk.

Eric Smaling (55) is sinds gisteren Tweede Kamerlid voor de SP. De oud-senator en hoogleraar duurzame landbouw vervangt tot begin september de zieke Manja Smits. PvdA'er Roelof van Laar (33) vervangt sinds gisteren Lea Bouwmeester, die met zwangerschapsverlof is. In september volgt Van Laar Tweede Kamerlid Pierre Heijnen op. Heijnen wordt per 1 september voorzitter van het college van bestuur van ROC Mondriaan in Den Haag.

Henk Oosterling ontvangt De Van Praagprijs 2013 van het Humanistisch Verbond. De Rotterdamse filosoof ontvangt de prijs voor zijn 'inspirerende visie op omgaan met keuzevrijheid en de manier waarop hij zijn ideeën zelf in de praktijk brengt'. De uitreiking vindt plaats op 21 juni, Wereldhumanismedag, in Het Sieraad in Amsterdam. Hij is zeer actief in het Rotterdamse debat en introduceerde onder meer een totaalaanpak voor basisscholen in Rotterdam-Zuid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden