personalia

tips: personalia@trouw.nl

Filmmakers uit heel Europa hebben de film 'Amour' van Michael Haneke uitgeroepen tot de beste Europese film van 2012. Haneke was bovendien de beste regisseur van het jaar, hoofdrolspeler Jean-Louis Trintignantde beste acteur en hoofdrolspeelster Emmanuelle Riva de beste actrice van 2012.

Alleen de kleinere prijzen, zoals die voor beste scenario, gingen naar andere films. De Nederlandse film 'Kauwboy' van Boudewijn Koole werd geroemd als de ontdekking van het jaar.

De Italiaanse regisseur Bernardo Bertolucci werd geëerd voor zijn hele oeuvre. Meer dan 2700 Europese filmmakers bepalen jaarlijks door te stemmen wie de European Film Awards krijgen.

De tienjarige Anastasiya Petryk heeft zaterdagavond voor de Oekraïne het Junior Songfestival gewonnen. Voor haar liedje 'Nebo' kreeg ze 138 punten van de jury's uit de deelnemende landen. De Nederlandse Femke (12) uit Tuitjenhorn werd zevende met haar zelfgeschreven liedje 'Tik tak tik'. Het songfestival werd dit keer in Nederland gehouden. Er deden twaalf landen mee, waarvan acht uit Oost-Europa.

Steven Engelsman, oud-directeur Rijksmuseum Volkenkunde, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Engelsman - die tot afgelopen voorjaar twintig jaar aan het hoofd stond van het Rijksmuseum Volkenkunde - kreeg de onderscheiding onder meer voor zijn rol in de internationale museale samenwerking. Zo was hij initiatiefnemer voor het opzetten van het Asia-Europe Museum Netwerk.

Engelsman is tegenwoordig directeur van het Museum für Völkerkunde in Wenen.

Hans Valk,de voormalig militair attaché in Suriname, is op 11 november overleden, zo werd afgelopen weekeinde bekend. Valk (84) werd in 1975, toen Suriname onafhankelijk werd, aan het hoofd van een militaire missie gezet die het nieuwe land moest helpen een krijgsmacht op te bouwen. Toen vijf jaar later een groep onderofficieren, onder wie Desi Bouterse, een coup pleegden, gingen al snel geruchten rond dat Valk bij die 'sergeantencoup' betrokken zou zijn geweest. Nederland zou er volgens die geruchten baat bij hebben gehad om president Arron weg te krijgen en daarom de plannen voor een militaire staatsgreep hebben gesteund. Maar de exacte rol van Valk is altijd onduidelijk gebleven. De Surinaamse parlementariër Breeveld deed naar aanleiding van het overlijden van Valk de oproep om archieven die duidelijkheid zouden kunnen verschaffen, nu versneld te openen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden