personalia

tips: personalia@trouw.nl

Jorrit Jorritsma (66) is in zijn woonplaats Bergen overleden. De voormalig schaatser vertegenwoordigde ons land twee keer op een WK allround (1966 en 1967). Hij werd in 1980 benoemd als bondscoach van de sprintkernploeg. Jorritsma verwierf tussen 1986 en 1990 ook nog bekendheid als verslaggever van Radio Tour de France. Voor de NOS versloeg hij ook het schaatsen.

Moniek Toebosch is zaterdag overleden. De performanceartiest en beeldend kunstenaar is 64 jaar geworden. Toebosch speelde in films, musiceerde, dirigeerde en voerde opvallende performances uit. Samen met musicus Michel Waisvisz maakte zij in de jaren zeventig naam met verschillende muziektheaterproducties. Ook trad ze met haar performances geregeld op tijdens het Holland Festival samen met musici, dichters en beeldend kunstenaars.

Toebosch was in de jaren negentig de drijvende kracht achter de Engelenzender, een audiokunstwerk dat zes jaar lang via de autoradio te beluisteren was op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Ze exposeerde in diverse musea.

Harold Robles heeft de 'Outstanding African Personality Award 2012' gekregen. Robles ontving deze onderscheiding van The Voice African News Magazine vanwege zijn grote inzet voor de gezondheidszorg in de wereld, in het bijzonder in de townships van zuidelijk Afrika. Robles is de oprichter van MKI (Medical Knowledge Institute) dat in Afrika actief is. Eerder deze maand ontving hij de 'Kleurrijke Prijs' vanwege zijn trainingen op gebied van gezondheid onder meer in zuidelijk Afrika.

Bram Jagersma ontvangt de De la Court-Prijs 2013 van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen voor zijn vernieuwende onderzoek naar het Soemerisch, een van de oudst overgeleverde talen. De prijs bestaat uit een bedrag van 7500 euro en is bedoeld voor onderzoek dat onbetaald en zelfstandig is verricht.

T. de Lange en M.A. Beuving zijn voorgedragen tot lid van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. De benoeming gaat in op 1 december 2012.

De Lange is sinds 2007 werkzaam als universitair docente bestuurs- en migratierecht aan de Universiteit van Amsterdam. Beuving heeft onder meer gewerkt als korpschef van de politie, waarbij hij verantwoordelijk was voor de vreemdelingenpolitie. Als commandant van de Koninklijke Marechaussee leidde hij de grensbewaking en uitzettingen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden