personalia

Karel Voous

De Amsterdamse ornitholoog Karel Voous (1920-2002) is postuum gelauwerd als Champion of Owls. Een oud-student van hem nam de Amerikaanse onderscheiding in Minnesota in ontvangst. Voous verwierf in 1960 wereldwijde bekendheid met zijn 'Atlas van de Europese Vogels'. Als hoogleraar aan de VU stond hij aan de wieg van allerlei baanbrekende onderzoeken naar uilen, een zeer complexe vogelgroep. De jury roemt ook zijn inspanningen om professionele biologen te laten samenwerken met amateurs en zijn inspanningen voor de bescherming van roofvogels en uilen.

Sjoukje Hoogma

Actrice Sjoukje Hoogma gaat in mei Anne Frank vertolken in de theatervoorstelling 'Anne'. Ze volgt Rosa da Silva op. Hoogma speelt nu de rol van Hanneli Goslar, de vriendin van Anne Frank, en viel al in voor Rosa.

Ze was eerder te zien in onder meer de musical 'Hij gelooft in mij' en de voorstelling 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?'.

K. Schippers

In een kinderboek beschrijft K. Schippers, pseudoniem van Gerard Stigter, hoe hij als kind de oorlog en de bevrijding meemaakte. Het is een speciale uitgave in verband met een tentoonstelling over het Stedelijk Museum in de oorlog. Alle Amsterdamse basisscholen krijgen het boek kado.

Leonard Rutgers

Hoogleraar Leonard Rutgers (Universiteit Utrecht) is benoemd tot lid van de Pauselijke Academie van Wetenschappen voor de Archeologie. Deze pauselijke academie, opgericht in 1810, richt zich op de bestudering en conservering van Rome's rijke culturele erfgoed. Rutgers is benoemd vanwege zijn baanbrekende onderzoek in de joodse en vroegchristelijke catacomben van Rome dat werd gepubliceerd in Nature. Hij is het enige Nederlandse lid van dit genootschap van wetenschappers wiens onderzoek heeft bijgedragen aan een dieper inzicht in de klassieke en vroegchristelijke wortels van het moderne Europa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden