personalia

tips: personalia@trouw.nl

Oud-politicus Joop Vogt is begin deze week op 85-jarige leeftijd overleden. Vogt was in de jaren tachtig senator voor de Pacifistisch Socialistische Partij (PSP). Hij was onder meer voorzitter van deze kleine linkse partij.

In 1986 maakte Vogt zich druk over de zaak-Harm Dost, een Nederlander die aan Duitsland werd uitgeleverd omdat hij drugs had verkocht aan Duitsers in Nederland. Vogt interpelleerde daarover twee ministers. Eind jaren tachtig stond hij aan de wieg van GroenLinks, samen met de aanvoerders van de Politieke Partij Radikalen (PPR) en de Communistische Partij Nederland (CPN). Vogt was van 1990 tot 1991 lid van de nieuwe senaatsfractie van GroenLinks.

Filmregisseur Han van Gelder (89) is woensdag overleden. Van Gelder werkte in de jaren veertig en vijftig voor Toonder Studio's van Marten Toonder en voor de studio van Joop Geesink. Ook werkte hij met Bert Haanstra aan een serie documentaires voor Shell. Van Gelder maakte zo'n vijftig films en video's. Zijn documentaire 'Met het oog op avontuur' ('Adventures in perception') over de graficus Maurits Escher werd in 1971 genomineerd voor een Oscar.

Andries Knevel stopt met de presentatie van het actualiteitenprogramma 'De Vijfde Dag'. Zijn collega Tijs van den Brink blijft wel bij de rubriek. Het programma werd in het najaar van 2011 geïntroduceerd. Met 'De Vijfde Dag' beoogt de EO een 'hoogwaardig journalistiek programma vanuit haar eigen identiteit' te maken.

George Harinck,hoogleraar geschiedenis van het neocalvinisme aan de Vrije Universiteit, is benoemd tot adviseur van het Amerikaanse Kuyper Center van Princeton Theological Seminary. Dit in 2003 opgerichte centrum beheert de grootste collectie geschriften van Abraham Kuyper ter wereld en digitaliseerde het archief van de Nederlands theoloog, predikant, staatsman en journalist. Het Kuyper Center is ontstaan uit een conferentie die in 1998 werd georganiseerd ter gelegenheid van de honderdjarige herdenking van de Stone-lezingen die Abraham Kuyper in 1898 te Princeton hield. George Harinck is nu ook lid van het Kuyper Committee, dat ieder jaar de Kuyper Prize uitreikt. In 2004 werd die gewonnen door toenmalig premier Jan Peter Balkenende.

Zangeres Fontella Bass is op 74-jarige leeftijd overleden. De bekendste hit van de Amerikaanse was 'Rescue me' uit 1965.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden