personalia

Johan Doesburg

Na meer dan twintig jaar neemt regisseur Johan Doesburg aan het eind van dit theaterseizoen afscheid van het Nationale Toneel. Doesburg (1955) begon er in 1993, en werd in 1997 artistiek leider. Doesburg regisseerde een groot aantal toneelstukken, klassiekers als 'Hamlet' of 'Medea', maar ook modernere stukken. Veel succes hadden zijn boekbewerkingen van onder meer 'Elementaire deeltjes' (2005), 'Tirza' (2010) en 'De prooi' (2012).

undefined

Thé Lau

Zanger Thé Lau is te zien op het Nederlands Film Festival (NFF). Regisseur Threes Anna verfilmde zijn muziekdocument 'Platina Blues', dat de terminaal zieke zanger schreef tijdens diens chemotherapie. De film gaat op 25 september in première op het NFF in aanwezigheid van Lau, die zelf meespeelt. Lau liet in april weten te zijn uitbehandeld voor keelkanker. In juni nam hij met zijn band The Scene afscheid van het publiek.

undefined

Mariss Jansons

Mariss Jansons neemt op 20 maart afscheid van het Concertgebouworkest. Na elf seizoenen zal de geboren Let voor de laatste keer als chef-dirigent in het Amsterdamse Concertgebouw dirigeren, met ondere andere liedcycli van Mahler en Copland, en het Concert voor orkest van Béla Bartók. Jansons (71) kondigde in het voorjaar onverwachts aan zijn functie wegens gezondheidsredenen neer te leggen.

undefined

Alexander Pechtold

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold is volgens het Nederlands Debat Instituut de beste debater van de Algemene Beschouwingen. De jury beoordeelt politici op de kwaliteit van hun spreektermijnen, stijl, en de scherpte van hun interrupties. Ook kreeg hij de Klare Taalprijs van de Jargonbrigade. Deze jongerenjury benoemde VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tot 'grootste zwetser van 2014', evenals vorig jaar. Jurylid Marten van der Maas (16): "Zijlstra gebruikt veel afkortingen en 'uhm's' om zijn punt duidelijk te maken".

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden