personalia

Nathalie Plantinga
Pabostudent Nathalie Plantinga is gisteren uitgeroepen tot Pabo-voorleeskampioen. "Bij Nathalie krijg je de neiging op het puntje van je stoel te gaan zitten. ", zegt de jury over de derdejaars aan de Hogeschool van Amsterdam, die voorlas uit een boek van Guus Kuijer.

Hub Crijns
Theoloog Hub Crijns (65) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor kerk en maatschappij. Crijns is sinds 1988 directeur van het landelijk bureau Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de kerken (DISK). Dit interkerkelijke bureau ontwikkelde zich onder Crijns leiding tot een expertisecentrum voor de zeven deelnemende kerken op het gebied van geloof, economie en armoede.

Caroline de Gruyter
De Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek gaat dit jaar naar Caroline de Gruyter, correspondent in Brussel voor NRC Handelsblad. De jury prijst de heldere en toegankelijke manier waarop zij ingewikkelde Europese kwesties uitlegt. Ook noemt zij haar zeldzaam goed ingevoerd. De prijs wordt dit jaar voor de 32ste keer uitgereikt.

Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht
Kunstenares en oud-verzetsvrouw Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht is op 100-jarige leeftijd overleden. In haar grachtenpand verbleven in de oorlog vijf Joodse kunstenaars. Voor haar verzetswerk kreeg ze in 1998 de Yad Veshem-onderscheiding. Haar huis, Castrum Perigrini, werd een ontmoetingsplaats voor kunstenaars. Zelf schilderde ze portretten. Ze maakte ook de gebrandschilderde ramen voor het Begijnhof in Amsterdam en de wandkleden voor het stoomschip Rotterdam. Toen Het Parool haar vorig jaar naar het mooiste museum in Amsterdam vroeg, zei ze: "De natuur. Daar haal ik veel inspiratie voor mijn eigen werk."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden