personalia

Kees Linse
Oud-Shellbestuurder Kees Linse (64) wordt voorzitter van de commissie voor de milieu-effectrapportage. Deze club van deskundigen geeft geen oordeel over allerlei bouwprojecten, maar bekijkt wel of de verplichte studies naar de effecten voor het milieu naar behoren zijn gedaan. Linse volgt Niek Ketting op, die onder andere senator was voor de VVD. Fysicus Linse stopte in 2009 bij Shell. Hij is nu onder meer voorzitter van de raad van toezicht van TNO en commissaris bij Akzo Nobel Nederland.

Michael Sandel en BJ Casey
Politiek filosoof Michael Sandel (foto) en psychobioloog BJ Casey krijgen 26 maart een eredoctoraat aan de Universiteit Utrecht. Sandel is wereldberoemd geworden met zijn colleges via internet. De filosoof publiceerde onder andere over rechtvaardigheid en over het marktdenken. In zijn boeken en colleges neemt hij lezers en studenten mee aan de hand van 'eenvoudige' vragen, bij voorbeeld: is het terecht dat Bill Gates zoveel meer verdient dan een onderwijzer? Hij vindt dat in publieke debatten meer morele vragen moeten worden gesteld. Ook psychobioloog BJ Casey krijgt op de 378ste dies natalis van de Universiteit Utrecht een eredoctoraat. Deze docent aan Cornell University in New York bestudeert hoe verstoringen in de hersenen ontwikkelingsstoornissen kunnen veroorzaken zoals ADHD, Tourette en schizofrenie. Ze legt zich nu toe op de wisselwerking tussen genen en omgeving en het effect op de hersenontwikkeling.

Jan Groenendijk
Profvoetballer Jan Groenendijk is gisteren overleden. Hij speelde onder andere voor FC Utrecht, Go Ahead Eagles en FC Wageningen. FC Utrecht eert hem op de site als de man die het eerste doelpunt maakte toen de club zijn eerste wedstrijd speelde in het betaald voetbal. Dat was in 1970, uit tegen Feijenoord. Hij was nog vorig jaar gast op Legend Day, een dag voor oud-spelers. Groenendijk was al geruime tijd ziek. Hij werd 67 jaar.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden