personalia

Job Cohen

Oud-burgemeester en ex-fractievoorzitter Job Cohen (PvdA) is benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij bekleedt daar de Thorbecke-leerstoel op de juridische faculteit die wordt gefinancierd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Cohen zal zich vooral toeleggen op onderzoek naar de decentrale overheden (lokaal en provinciaal bestuur). Hij volgt hoogleraar Hans Engels op die de leerstoel vanaf 2002 bekleedde.

undefined

Anton Corbijn

Filmmaker en fotograaf Anton Corbijn is door de Frankfurter Buchmesse onderscheiden voor zijn film 'A Most Wanted Man'. De film is uitgeroepen tot beste internationale literaire bewerking. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 10.000 euro. Zijn film vertelt over een Tsjetsjeense moslim die asiel aanvraagt in Hamburg. Daar wordt hij echter beschouwd als terreurverdachte. De eerder dit jaar overleden acteur Philip Seymour Hoffman speelt de agent van de geheime dienst die met het onderzoek wordt belast.

undefined

Ewine van Dishoeck

Hoogleraar Ewine van Dishoeck (Sterrewacht Leiden, Universiteit Leiden) heeft gisteren de Gothenburg Lise Meitner Award 2014 ontvangen in Gothenburg, Zweden. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een wetenschapper die een grote ontdekking heeft gedaan in de natuurkunde. Van Dishoeck ontvangt de prijs voor 'het identificeren van de reeks moleculaire reacties van het ijle gas en microscopische stofdeeltjes die het ontstaan van sterren en planeten mogelijk maken'. Naast een medaille en een publiekslezing maakt een mini-symposium deel uit van de prijs.

Lise Meitner was natuurkundige in Berlijn van 1907 tot 1938. Vanwege de Tweede Wereldoorlog is ze naar Zweden gevlucht, waar ze twintig jaar heeft gewerkt. Ze was een van de vooraanstaande kernfysici in de wereld, ondanks het feit dat ze als vrouw moeite had om een academische positie te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden