personalia

Frank van Ree
Psychiater Frank van Ree (87) is op 5 oktober overleden, zo maakte zijn familie gisteren bekend. Hij werkte jarenlang bij kliniek Vogelenzang in Bennebroek en liet veelvuldig van zich horen in het publieke debat. Zo experimenteerde hij met een behandeling met lsd, waarschuwde hij al vroeg tegen het gebruik van elektroshocks en later tegen het te snel voorschrijven van pillen. Ook verzette hij zich in een boek uit 2001 tegen stigmatisering van pedofielen.

Ada van Randwijk
Verzetsvrouw Ada van Randwijk is gisteren in Amsterdam op 101-jarige leeftijd overleden. Van Randwijk was de weduwe van verzetsman Henk van Randwijk, die in de oorlogsjaren betrokken was bij het illegale Vrij Nederland en daar jarenlang hoofdredacteur van was. Ada was zelf ook actief betrokken bij de verzetsgroep rond Vrij Nederland.

Eleanor Catton
'The Luminaries' van de 28-jarige Nieuw-Zeelandse schrijfster Eleanor Catton heeft de Man Booker Prize gewonnen. Gisteravond laat werd dat door het Britse instituut bekendgemaakt. Het boek (ruim 800 pagina's) speelt zich af in een negentiende-eeuws Nieuw-Zeeland, waar de goudkoorts om zich heen grijpt.

Michel van Egmond

'Gijp' van Michel van Egmond is de winnaar van de NS Publieksprijs 2013. Het boek over oud-voetballer en tv-persoonlijkheid René van der Gijp ontving veertig procent van de stemmen en mag zich Boek van het Jaar 2013 noemen. Van Egmond ontving in aanwezigheid van Gijp een sculptuur van Jeroen Henneman en een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Altijd Vrij 1ste klas-abonnement. In Gijp (uitgeverij Voetbal International) volgt Michel van Egmond, journalist en eindredacteur van het programma 'Voetbal International', de oud-voetballer en mediafenomeen René van der Gijp in een roerige periode waarin deze te kampen krijgt met een burn-out.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden