personalia

tips: personalia@trouw.nl

Giovanni Hakkenberg, oudmarinier, is vrijdag op 89-jarige leeftijd overleden. Hij was een van de laatste nog levende dragers van de Militaire Willemsorde, de hoogste ridderorde van Nederland. Hakkenberg kreeg de onderscheiding voor zijn werk tijdens de politionele acties op Oost-Java. Er zijn nu nog vijf dragers van de Willemsorde in leven. De bekendste is Marco Kroon, die de onderscheiding kreeg voor zijn optreden in Afghanistan. De andere vier kregen de orde al vijftig jaar of langer geleden en zijn inmiddels allen de negentig gepasseerd.

Merijn Scholten en Thomas Gast, die samen het cabaretduo De Partizanen vormen, hebben zaterdagavond het Leids Cabaret Festival gewonnen. Zowel de jury als het publiek koos hen als winnaar. De jury noemde het winnende duo 'sympathiek en brutaal', met heldere teksten zonder nodeloze uitweidingen. "Door de wonderlijke wendingen, de verwarring en afwisseling zaten we als jury op het puntje van onze stoel." Het Leids Cabaret Festival werd zaterdag voor de 35ste keer gehouden. Het evenement geldt als een van de belangrijkste podia voor aanstormend cabarettalent. Bekende winnaars uit eerdere edities zijn Najib Amhali, Lebbis & Jansen, Sanne Wallis de Vries, Sara Kroos en Wim Helsen.

Yoani Sanchez (37), de bekendste dissident van Cuba, is gisteren eindelijk vertrokken naar het buitenland. De afgelopen vijf jaar werd haar ruim twintig keer een visum geweigerd, maar nu kreeg zij dan toch toestemming van de Cubaanse autoriteiten. Sanchez is bekend van het weblog Generación Y, dat tienduizenden volgers heeft. Op haar reis naar onder meer Spanje, Duitsland en de Verenigde Staten wil zij lezingen geven en de prijzen ophalen die ze de afgelopen jaren won. In 2010 won ze de Prins Claus Prijs, maar of ze ook naar Nederland komt, is niet bekend.

Tony Sheridan is zaterdag in Hamburg overleden. De Britse zanger geldt als wegbereider van The Beatles, die in de jaren zestig onder de naam The Beat Brothers een tijdje fungeerden als zijn achtergrondband. Ze brachten samen een album uit, dat nu gewild is bij verzamelaars: Tony Sheridan and The Beatles. Sheridan haalde Ringo Starr bij de band en zou George Harrison en John Lennon gitaartechnieken hebben geleerd. Sheridan werd 72 jaar.

Victor Molkenboer (55) wordt burgemeester van Woerden. De PvdA'er is nu nog burgemeester van Leerdam; daarvoor was hij wethouder in Leiderdorp. Hij volgt Hans Schmidt op, die in augustus vertrok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden